ARA LLEGIM
Llegim 19/12/2011

Lucía Etxebarria anuncia a Facebook que deixa d'escriure novel·les per culpa de la pirateria

"Com que he comprovat que avui s'han descarregat més còpies il·legals de la meva novel·la que còpies han sigut comprades, anuncio oficialment que no tornaré a publicar llibres en una bona temporada", ha justificat l'escriptora

Ara
1 min
Lucía Etxebarría es considera una persona obsessiva que canalitza els seus traumes a través de la literatura.

Barcelona"No em ve de gust passar-me tres anys treballant com una negra per a això. Si vull regalar novel·les, faré còpies per als meus amics en pla Sebastià venerable", ha escrit Etxebarria al seu perfil de Facebook, després de denunciar que "s'han descarregat més còpies il·legals de la meva novel·la que còpies han sigut comprades". Per això, ha dit: "Anuncio oficialment que no tornaré a publicar llibres en una temporada".

Davant l'allau de reaccions, l'escriptora basca ha fet una llarga reflexió en què afirma que "la cultura mai ha sigut gratuïta, mai. Per molt que algun inculte s'entesti a dir el contrari. I mai havia sigut tan democràtica com fins ara, ja que només al segle XX tots els estaments socials han pogut tenir accés a l'art, que, fins al XIX, estava reservat a una elit que podia pagar per ell. Però en nom, suposadament, de la democràcia, s'està assassinant la cultura".

Etxebarria diu que es posarà a buscar feina i que, en els propers anys, no escriurà més llibres, perquè no està en una situació límit, però tampoc pot viure de l'aire. "Si voleu comprar El contenido del silencio en paper, em fareu un favor enorme. Rebré al voltant d'un euro i mig per còpia venuda (haurien de ser dos euros, però s'hi han de descomptar les comissions de l'agent, hisenda, gestor i la resta. Si la voleu descarregar i a sobre vantar-vos al meu mur d'haver-ho fet, em fareu la putada del segle".

stats