ARA llegim
Llegim 29/01/2012

Lluís Llach debuta a la novel·la amb un homenatge als vençuts

El cantautor surt del seu retir creatiu amb 'Memòria d'uns ulls pintats', una novel·la d'amistat i amor situada a la Barceloneta dels anys 20 als 40

Laura Serra
1 min

BARCELONAVa deixar la carrera musical el 2007 i va desaparèixer del mapa, però Lluís Llach torna per fi del retir creatiu amb un debut literari de pes, de més de 300 pàgines. Memòria d'uns ulls pintats (Empúries) és un homenatge confés, "un acte d'amor", en diu ell, a tota la gent que al llarg del anys li ha explicat les seves "batalletes" sobre la República, la Guerra Civil i la postguerra, que ell ja va patir "com un pseudoexiliat a París".

"Si m'haguessin dit que em posaria a escriure, m'hagués fotut a riure", accepta Llach en una entrevista en vídeo –l'únic material de promoció que ha acceptat fer–. Però després de deixar la música, va retrobar-se amb el plaer per la lectura i "va entrar-li una passió". Una amic li va proposar de fer un guió, i amb aquest format és com ha lligat la novel·la: un home a la setantena i amb els ulls pintats, explica a un director jove i prometedor la seva vida i, especialment, el seu gran amor.

Entre els noms al voltant dels quals ha construït la novel·la hi ha la Barceloneta, el barri on vivia la seva 'tata' Presentació Senda; l'expressió lul·liana Amic Amat; Joan Salvat Papasseit; l'Escola del Mar; i fins i tot la Gertrudis, una màquina de cosir francesa.

Si voleu llegir l'article complet, feu-ho a l'ARA Premium.

stats