Llegim 28/12/2013

Llibres per somiar tot l'any

Qualsevol edat és bona per descobrir nous mons i viure aventures apassionants a través de la literatura. L'ARA ha seleccionat una vintena de títols infantils i juvenils que han marcat el 2013 a les llibreries

Núria Juanico
6 min

PETITS

Llana a dojo

Qualsevol indret, per molt fosc que sigui, es pot transformar en un lloc ple de colors. Així ho constata l'Annabel quan descobreix una capseta màgica plena de llana que l'ajudarà a canviar el seu país de sutge i foscor. A poc a poc, la protagonista anirà omplint tots els racons del seu entorn amb teixits brillants en una història dolça sobre la voluntat de millorar el món. Amb un grapat de premis a la butxaca, Llana a dojo és un cant a l'esperança i a la generositat.

Quin cacau de Nadal!

En poc temps, els amigurumis (personatges fets de ganxet) s'han convertit en una afició que ha conquerit les prestatgeries de moltes llars. Ara s'endinsen en la literatura amb una col·lecció pròpia que pretén fer petar de riure grans i petits. El Sam, el Geld, la Melissa i el Drap són alguns membres dels Cacaus. En la seva primera aventura, el grup anirà de corcoll per trobar un camell d'Orient que s'ha ficat en un bon embolic.

El llibre valent

S'ha acabat tenir por de la por. Ni les aranyes, ni la foscor, ni els fantasmes podran espantar els lectors d'El llibre valent. Moni Port combina textos curts amb fotografies i il·lustracions perquè els petits reflexionin en veu alta sobre tot allò que els espanta. El llibre anima pares i fills a compartir els temors i a descobrir quin és l'origen de la por. A més, l'obra inclou un grapat de trucs per aprendre a ser valents.

MENYS PETITS QUE ELS ALTRES

L'estrany cas del tió desaparegut

Geronimo Stilton no pot descansar ni per Nadal. Després del Vuitè viatge al Regne de la Fantasia, aquest ratolí periodista i bonifaci trepitja Catalunya en una nova aventura. En aquesta ocasió, Stilton haurà de descobrir què s'amaga rere la desaparició de tots els tions del país i salvar una de les tradicions nadalenques més arrelades. L'humor i la fantasia característics de les històries de Stilton deixen empremta en un llibre ple de màgia, misteris i diversió.

Missió Trobairitz!

De cop i volta, un escamot d'ombres misterioses omple els carrers de Tolosa i transforma la ciutat de dalt a baix. Les parets dels edificis apareixen plenes de poemes escrits amb tinta violeta que ningú sap d'on han sortit. Només les Trobairitz, uns éssers molt especials, saben que tot forma part d'un pla per fer sentir la seva veu. Una història reivindicativa que mostra amb senzillesa i humor quin és el valor de la poesia.

Sopa de ratolí

Els relats d'Arnold Lobel segueixen més vius que mai. Per commemorar el 80è aniversari del seu naixement, Kalandraka en recupera els contes, senzills i divertits. Un ratolí desafortunat està atrapat a l'olla d'una mostela que vol cuinar-lo per sopar. Per salvar la vida, el ratolí es converteix en narrador d'històries i demostra que, sense la literatura, totes les sopes queden insípides i costen de pair.

LLIBRES OBJECTE

El conillet

Francesca Ferri converteix un conillet de peluix en un conte amb música incorporada. Amb la doble intenció d'introduir els infants a la lectura i a la percepció sonora, el conill inclou un llibre amb dibuixos de colors vius per despertar els sentits dels nens. L'obra mostra elements com un biberó, un tren, un ós i una pilota il·lustrats de manera senzilla i amb una coloració lluminosa per transmetre emocions als nadons a través dels components visuals i ensenyar-los a diferenciar els objectes. A més, si s'estira la corda del conillet sonarà una melodia agradable per acompanyar la lectura.

Abracadabra!

Els animals d'Émile Jadoul no dissimulen gaire bé. Orelles blanques, trompes llargues i cues sinuoses sobresurten dels barrets de copa perquè els petits lectors endevinin quin ésser s'hi ha amagat dins. Amb una tipografia gran i clara, colors brillants i objectes dibuixats amb textura, el llibre de Jadoul empeny a tocar i moure les solapes en un espectacle de màgia encapçalat pels mateixos lectors. Abracadabra! és una obra molt visual per fomentar la curiositat i l'atenció dels nens. En les últimes pàgines, la lluna anuncia la fi de la representació i convida els lectors a anar a dormir.

Els regals de la Maisy

Lucy Cousins torna a les llibreries amb una nova història de la Maisy, una rateta simpàtica que viu en una casa groga amb una teulada vermella. La protagonista arriba de vacances ben carregada de regals per als seus amics, que desembolicaran els paquets a poc a poc i amb molta il·lusió. Com en totes les seves històries, la Maisy s'envolta d'un entorn acolorit i agradable que resultarà familiar per als que ja la coneguin. En aquesta ocasió, diverses caixes brillants despertaran tots els sentits dels infants, que hauran de destapar-les per veure què s'hi amaga dins. Els regals de la Maisy és un llibre de gran format amb solapes i desplegables. Després d'entregar els regals als seus amics, la rateta sorprendrà el lector amb un paquet ben especial per a ell.

Llegeix i juga a fet i amagar amb...els animals de la selva

Les pàgines d' Els animals de la selva amaguen molts secrets. Aquest llibre de pop-ups convida els més petits a recórrer tots els racons d'una selva farcida de sorpreses. Lleons, girafes i elefants piquen l'ullet des dels seus amagatalls en una obra que també ensenya a distingir la dreta i l'esquerra mitjançant solapes i desplegables. Un llibre divertit i entretingut perquè pares i fills juguin a desxifrar els enigmes d'un hàbitat carregat de misteris.

PREADOLESCENTS

La vergonyosa excusa de la hiena

Els canvis no sempre satisfan tothom. El Pep es pren molt malament que els seus pares decideixin marxar de la ciutat i anar a viure a pagès per fer front a la crisi econòmica. En una escola nova i sense conèixer ningú, el jove protagonista haurà de fer el cor fort malgrat el boicot d'alguns companys de classe. Però de mica en mica anirà arrelant-se al nou entorn i començarà una amistat amb l'Ibra, que li ensenyarà les meravelles de la vall que els envolta. La tolerància i l'esperança prenen forma entre les pàgines del llibre, que també ho aprofita per ensenyar didàcticament els secrets de les espècies i de la natura.

La increïble història de...

Encara que sembli mentida, no totes les àvies són iguals. La del Ben, per exemple, té la tele espatllada i fa pudor de col. Però malgrat els cabells blancs i la dentadura postissa, que la fan semblar tan normal, l'àvia té una afició que s'escapa de la legalitat. Escrita amb ironia i plena de situacions extravagants, La increïble història de l'àvia gàngster és una novel·la fresca i irreverent que recorda les obres de Roald Dahl. Tot i que les gamberrades més absurdes són el motor de la història, el llibre de David Walliams també amaga un missatge emotiu sobre la pròpia identitat.

Però jo sóc un ós!

Quan l'ós de Frank Tashlin es tanca a la seva cova per hivernar, poc s'imagina que a la primavera el bosc haurà desaparegut i que s'haurà de posar a treballar. Amb una clara crítica al capitalisme, l'autor plasma les conseqüències de l'acció humana sobre la natura, les relacions productives i la construcció de la pròpia identitat. Viena Edicions recupera aquest clàssic escrit en forma de faula i amb dibuixos del mateix Tashlin, que projecta una mirada irònica per qüestionar el sistema econòmic modern.

La sopa de l'avi

L'editorial Babulinka Books neix amb un llibre colpidor que realça el valor del temps compartit i del diàleg entre generacions. La Catalina, una adolescent malalta d'anorèxia, jeu al llit incapaç de menjar ni de reaccionar. La desesperació inunda la seva família, que ho intenta tot perquè la noia s'aixequi del llit. Només gràcies a la sopa del seu avi podrà recuperar forces i tirar endavant. Satz narra amb delicadesa una història que empeny a gaudir dels petits detalls de la vida.

ADOLESCENTS

Qiu pot ser a aquestes hores?

La intriga inquietant de Lemony Snicket, el pare dels orfes Baudelaire a Una sèrie d'històries desafortunades, torna amb una nova història farcida de misteri. Pobles que canvien d'ubicació, una dona desconeguda amb un passat ocult i objectes robats que reapareixen fan anar de corcoll un jove Lemony Snicket en una de les seves primeres aventures. Humor i enigmes s'articulen al voltant d'aquest original thriller juvenil, en què res és el que sembla i tot amaga secrets que capgiren l'argument de l'obra.

Dedica'm un poema...

La poesia de Miquel Martí Pol uneix generacions, però també pot propiciar trencaments amorosos. La Laura s'enrabia molt quan s'adona que els poemes que li envia l'Oriol no són seus sinó de l'autor de Roda de Ter. La descoberta, però, la submergirà en el passat i acabarà traient a la llum una història ben curiosa relacionada amb la seva àvia i el poeta. Dedica'm un poema encara que sigui teu és una eina ideal per iniciar els joves en la poesia de Miquel Martí i Pol.

Wonder

L'August Pullman és un noi qualsevol però allunyat de tothom. La seva anomalia facial l'ha mantingut tancat a casa fins que, quan compleix 10 anys, decideix trepitjar per primera vegada la classe d'una escola. De seguida toparà de ple amb el rebuig i l'aversió dels companys, però l'August no perdrà la seva mirada plena de bondat. Wonder traça amb senzillesa una panoràmica de l'univers adolescent i aborda la discriminació als instituts mitjançant una història que no deixa indiferent.

Cicatrius de 1714

Els horrors de la guerra entren de sobte en la vida de Bernat Sistach, un jove barceloní que experimenta en primera persona el setge a la capital catalana. Tot i que li costarà d'assumir, el Bernat i la seva família fugiran a Badalona per conservar la vida. Allà s'involucrarà en una trama d'espionatge trepidant. Amb l'agilitat narrativa que el caracteritza, Andreu Martín transporta el lector 300 anys enrere per plasmar els efectes d'un episodi clau en la història de Catalunya.

stats