Llegim 27/12/2014

16 llibres per a 16 edats

Cada edat és un món i rep la literatura a la seva manera. Qualsevol moment vital es pot disfrutar amb els llibres més adequats. Per això hem seleccionat 16 llibres, un per a cada edat, que han marcat les llibreries el 2014

Núria Juanico
5 min

0 anys: ANIMALS MÀGICS, d'Édouard Manceau

Les aparences enganyen. Si més no, així ho demostren els protagonistes d’aquest llibre, que està carregat de sorpreses. Un bol d’amanida que es converteix en tortuga, un globus transformat en conill i un coet que amaga un pingüí són alguns dels secrets de l’obra. A través de pestanyes que giren, els infants es capbussaran en un univers màgic i canviant.

1 any: ELS TRANSPORTS, de Xavier Deneux

Tocar es converteix en tota una experiència amb aquest llibre, que no té text però amaga moltes històries. A través de diferents relleus, cada pàgina mostra un mitjà de transport i els secrets que oculta a dins. Els passatgers de l’autobús, la càrrega d’un vaixell de pesca i el ciment d’un camió queden al descobert amb aquest llibre, que convida a explorar amb les mans els detalls de cada vehicle.

2 anys: LLUNA, d'Antonio Rubio

Cantar a la Lluna mai ha sigut tan fàcil. Antonio Rubio i Óscar Villán han creat una obra visual que combina imatges, música i paraules perquè els més petits tastin la màgia de la poesia. Així, els autors ideen una melodia que fa rimar lluna amb sol, cargol i rossinyol. “És un llibre especial, que atrau els infants i els estimula la parla”, subratlla la llibretera de L’Altell Irene Tortós-Sala, que també lloa la traducció de Miquel Desclot.

3 anys: EL MÓN DELS ANIMALS, d'Emma Schmid

Descobrir el món dels animals és més divertit en format XXL. Per això, aquest llibre de cartró reprodueix entorns com el bosc, l’oceà i la selva en grans dimensions i impulsa els lectors a aprendre els noms dels seus habitants. Més de 150 animals d’arreu del món s’amaguen entre les pàgines de l’obra, que també inclou una secció de curiositats sobre els comportaments i la manera de viure d’algunes criatures salvatges.

4 anys: EN CALVIN NO SAP VOLAR, de Jennifer Berne

Entre els estornells, el Calvin és un estrany. Mentre tots els seus amics cacen insectes, ell llegeix històries de cavallers i dinosaures. Els ocells de la seva edat aprenen a volar, però el Calvin prefereix passar-se l’estona amb el bec a dins dels llibres. I quan arriba l’hora d’emigrar, s’adona que no sap com enlairar-se. Amb un toc d’humor, Jennifer Berne relata una història sobre les diferències, la pertinença a un grup i l’acceptació.

5 anys: PETIT ÓS I ELS SIS RATOLINS..., de Chris Wormell

Sis ratolins perduts al bosc són el sopar perfecte per a qualsevol depredador. Però un ós simpàtic els troba i decideix ajudar-los a passar desapercebuts. Quan apareixen els enemics, els ratolins es cargolen i el seu amic els protegeix. La serp, la guineu i l’òliva quedaran ben enganyades gràcies a l’astúcia de l’ós. Amb aquest llibre, ideal per llegir en veu alta, pares i fills esmolaran l’enginy i viuran una història d’amistat i valentia.

6 anys: SALVAJE, d'Emily Hughes

Només la selva fa feliç la protagonista de Salvaje. Ella és una nena atrevida i valenta que viu entre óssos, ocells i guineus. Però, de sobte, una família d’humans l’adopta i se l’emporta a la civilització, on haurà de comportar-se com les persones. La protagonista no aguantarà gaire: de seguida s’escaparà i tornarà a la selva. Amb unes il·lustracions exuberants, Hughes traça un cant divertit i espontani a la llibertat.

7 anys: ISSUN BÔSHI, d'Icinori

Basada en un conte popular japonès, aquesta és la història d’Issun Bôshi, un nen que no és gaire més alt que un dit polze. Tot i això, les seves ganes de veure món l’empenyen a visitar una ciutat desconeguda, on topa amb un gegant malvat. L’astúcia del noi serà clau per vèncer-lo. “Les il·lustracions d’aquest llibre, fetes amb colors càlids, són impressionants”, assenyala la llibretera Oblit Baseiria, de Casa Anita.

8 anys: ARRIBA EL SR. FLAT, de Jaume Copons

Com molts nens de la seva edat, l’Agus perd les redaccions i no endreça l’habitació. Però aquest dia a dia caòtic i desordenat es capgira quan coneix el senyor Flat, un monstre apassionat de la literatura. Amb ell, el noi explorarà L’illa del tresor i se submergirà en el món de Peter Pan. La col·lecció de l’Agus i els monstres “desperta el cuc de la lectura i empeny a construir l’univers lector”, apunta Paula Jarrin, de la llibreria Al·lots.

9 anys: AMICS MONSTRUOSOS, d'Anna Manso

Els pares de la Sandra són molt joves i poc professionals. A ella, una timidesa enorme li impedeix conèixer altres nens fins que un grapat de monstres l’ajuden a perdre la vergonya. Com a rerefons de la història de la Sandra, Manso teixeix un retrat sociològic precís i interessant de la família. Les discrepàncies entre adults, els problemes a la feina i les ambicions treuen el cap en un relat que convida grans i petits a reflexionar.

10 anys: 50 OFICIS ESBOJARRATS, de Carles Sala Vila

Els tempestaires, els xuclagambes i els jacuzziers habiten en aquest recull de les professions més estrambòtiques. També hi apareixen els burxanassos, que fan la feina bruta a les persones que els fa fàstic posar-se el dit al nas, i els baixaquís, que avisen els viatgers quan arriba la seva parada. Els jocs amb el llenguatge són constants en l’obra, que explota totes les potencialitats del vocabulari i dóna barra lliure a la imaginació.

11 anys: CATHERINE, de Patrick Modiano

Quan la Catherine balla es treu les ulleres i el seu món canvia de dalt a baix. La dansa l’empeny a ser ella mateixa en un univers de formes difuminades i objectes borrosos. Aquesta via d’escapament pren força quan la seva mare marxa a Nova York i ella es queda amb el pare a París. Així, la història dibuixa amb una delicadesa extraordinària el dia a dia d’un pare i una filla que aprenen a conviure i a superar junts una absència.

12 anys: EL SENYOR BELLO I L’ELIXIR..., de Paul Maar

El senyor Bello era un gos de carrer fins que el Max va decidir adoptar-lo. Però l’animal llepa un elixir blau que el transforma en el senyor Bello, un personatge pelut que parla en un idioma estrany i que haurà d’aprendre a ser humà. “És un llibre hilarant”, assegura la llibretera Sònia Gómez, de Pati de Llibres, que el considera “ideal per a nens i nenes que no són gaire lectors”, ja que la història “fa petar de riure”.

13 anys: L’ILLA DE LES CARTES PERDUDES, d'Oriol Canosa

La Primera Guerra Mundial ho sacseja tot. L’Albert es veu obligat a exiliar-se amb el seu oncle en una illa on compartirà la rutina amb dos cosins bessons i s’haurà d’enfrontar a l’enyorança i la solitud. Serà una batalla emocional però l’experiència li servirà per fer créixer la fortalesa interior i tirar endavant malgrat l’absurditat de la guerra. Carregada de tendresa, el relat de l’Albert uneix realitat i ficció sense fissures.

14 anys: DIARI DEL TOT VERÍDIC D’UN..., de Sherman Alexie

Edicions de 1984 estrena col·lecció juvenil amb una història de superació que aborda els entrebancs amb humor. El protagonista és el Júnior, un indi adolescent amb problemes de parla i de visió. Malgrat la pobresa perpètua del seu entorn i l’alcoholisme familiar, ell decideix anar a l’institut dels blancs i esquivar així una vida predestinada a la reserva. Un llibre directe que explora l’adolescència sense pèls a la llengua.

15 anys: LA MÚSICA DEL SILENCI, de Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss posa pausa a la història de Kvothe, el protagonista de la saga Crònica de l’assassí de reis, per submergir-se en el món fantàstic de l’Auri, aquella noia estranya que es passeja pels túnels de la Universitat de Màgia. A través d’un monòleg continu, l’escriptor desgrana aquest crossover farcit de metàfores, poesia, fantasia i sensibilitat.

stats