El Liber fa trenta anys en plena transformació del sector editorial
Del 3 al 5 d'octubre la fira professional explorarà tendències i reptes de futur, entre els quals hi ha el creixement de l'exportació del llibre espanyol i les oportunitats de mercat en el món digital
BarcelonaLa crisi econòmica i la digitalització són dos dels punts calents del sector editorial de l'actualitat. En ple procés dels canvis en els hàbits de lectura i de la reestructuració sectorial, la 30a edició del Liber comptarà amb la presència de 450 editorials repartides en 211 expositors i provinents de 15 països diferents. Per segon any consecutiu, la fira comptarà amb el sector Liber Digital, que aglutina 30 proveïdors de serveis tecnològics per a la indústria editorial.
"El que està en joc és la lectura, la manera com accedim a la cultura escrita", ha dit Javier Cortés, el president de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, que ha remarcat que el sector es troba "en un moment important d'inversions". L'entrada en el nou marc digital es fa "amb legislacions antigues", ha recordat Cortés: "No tenim una nova llei de propietat intel·lectual, i tampoc no hem aconseguit que l'exempció cultural del llibre en paper es traslladi al format digital, que ara mateix té un 21% d'IVA". Xavier Mallafrè, president del Gremi d'Editors de Catalunya, ha destacat "la riquesa cultural del mercat editorial espanyol" i ha remarcat la importància d'Europa com a "creadora dels continguts que donen sentit a l'edició", tenint en compte que en l'actualitat els Estats Units són capdavanters pel que fa a tecnologia i dispositius de lectura digital.
Dos dels grans reptes de futur de l'edició són el creixement de l'exportació del llibre espanyol i les oportunitats de mercat en el món digital. De tot això se'n parlarà a les Jornades Liber 2012, que té com a lema 'Cap a una nova indústria editorial' i que comptarà amb la participació de 100 ponents en 50 activitats diferents.