ARA Llegim
Llegim 03/10/2013

La Galera: 50 anys nodrint la literatura infantil i juvenil a Catalunya

L'editorial celebra mig segle d'història amb una exposició a la Biblioteca Jaume Fuster que es podrà veure fins al 7 de gener del 2014

Acn
2 min
Detall de l'exposició sobre La Galera a la Biblioteca Jaume Fuster

BarcelonaL'editorial La Galera commemora aquest 2013 cinquanta anys del seu naixement, un llunyà 1963 "al menjador de casa de Andreu Dòria i Dexeus". Qui ho rememora és Iolanda Batallé, l'actual directora de l'editorial, des de l'exposició que ha organitzat a la Biblioteca Jaume Fuster per celebrar-ho. En cinc dècades La Galera ha publicat 5.000 títols de literatura infantil i juvenil en català, introduint la lectura a diverses generacions d'infants i joves catalans. La trajectòria de l'editorial ha transcorregut paral·lela a la de prohoms de la literatura infantil i juvenil catalans que van debutar o "agafar volada" publicant-hi, com Emili Teixidor, Jordi Sierra i Fabra o Joaquim Carbó, entre altres.

Els darrers anys de la seva trajectòria, i especialment des del 2009, La Galera ha experimentat un creixement sostingut que l'ha dut a ser, a dia d'avui, la segona editorial juvenil i infantil de Catalunya. La fórmula per aconseguir-ho és clara, segons es desprèn de les paraules de la seva directora, Iolanda Batallé: "producció pròpia".

Potenciar autors catalans

Batallé ha exposat que haver potenciat l'edició de títols d'autors catalans amb ganxo i l'esforç per exportar-ne alguns d'èxit –com la sèrie 'Jo, Elvis Riboldi' que s'editarà a França amb distribució de Hachette– ha estat clau en els bons resultats de l'editorial. Des d'aleshores, títols com 'La porta dels tres panys' de Sonia Fernández-Vidal, 'Retrum' de Francesc Miralles o 'Jan Plata' de J.L. Badal han estat èxits de vendes poc freqüents anys enrere.

I La Galera vol seguir creixent. Aquest és el repte de l'editorial, explica Batallé. Després d'haver experimentat un creixement a Catalunya i a la resta de l'Estat, el desafiament és ara afiançar la seva presència internacional, un terreny en el que en paraules de la directora l'editorial "comença a ser forta". El creixement a Amèrica Llatina està sent "important" i el món digital també és un aspecte a potenciar, apunta la directora per mostrar cap a on vol fixar l'atenció l'editorial.

En l'àmbit digital La Galera no començarà de zero, i és que l'editorial pot presumir d'haver venut 30.000 exemplars de 'Adolescents.cat' en només sis mesos, un títol que és la translació del la pàgina web homònima creat per Ernest Codina i Roger Carandell mesos abans.

Quant a l'exposició, el seu títol resumeix l'optimisme amb què La Galera celebra aquest aniversari. "50 anys i tan joves", diu el lema. Batallé assumeix que era "gairebé impossible" repassar cinquanta anys d'història en una exposició de format reduït.

La selecció ha estat doncs difícil, i s'ha intentat fer un recorregut que mostri cada etapa de l'editorial. La mostra inclou títols destacats, documents, audiovisuals i altres objectes i elements que formen part de la història de La Galera. Una història que es podrà recórrer a la Biblioteca Jaume Fuster fins el 7 de gener del 2014.

stats