Literatura
Llegim 04/07/2015

La polèmica del 'plagi' de Pablo Katchadjian a Borges creix

Escriptors com César Aira, Mario Bellatin i Ricardo Piglia signen un manifest a favor de retirar el procés judicial contra l'autor de 'El Aleph engordado'. Katchadjian s'enfronta a una pena de presó de sis anys

Efe
2 min
Per què  hem de seguir llegint Borges? Explicar la literatura: una vocació ferma

Buenos AiresDiversos escriptors i figures de la cultura argentina han rebutjat a Buenos Aires aquest dissabte el processament de Pablo Katchadjian, autor de 'El Aleph engordado', per la demanda de plagi a Jorge Luis Borges interposada per la seva vídua i hereva universal, María Kodama.

"La defensa col·lectiva i la insistència en el desprocessament de Katchadjian són una forma de defensa de la llibertat creativa, dels mitjans editorials independents i de la diversitat estètica i crítica que tota cultura saludable requereix", assenyala la carta pública llegida a la Biblioteca Nacional. Escriptors argentins com César Aira, Ricardo Piglia, Claudia Piñeiro, Silvia Molloy i Martín Kohan; col·legues llatinoamericans com Mario Bellatin (Mèxic) i Silviano Santiago (Brasil); i els artistes plàstics Roberto Jacoby i Osías Yanov figuren entre les més de 2.500 personalitats que s'han solidaritzat amb Katchadjian.

Una intervenció que ha portat cua

Si prospera la demanda de Kodama per violació dels drets d'autor, protegits per la Llei de propietat intel·lectual, s'enfronta a una pena màxima de sis anys de presó. L'objecte de la disputa judicial, 'El Aleph engordado', va ser publicat amb un tiratge de només 200 exemplars per la petita editorial Imprenta Argentina de Poesía.

En el llibre, Katchadjian va intervenir l'obra mestra de Borges, a la qual va agregar 5.600 paraules, i al final del mateix va aclarir que el "text de Borges està intacte però totalment creuat" pel seu. El mes passat, el jutge d'instrucció Guillermo Carvajal va ordenar un embargament de gairebé 8.500 euros sobre els béns de Katchadjian i va sostenir que el llibre és una "còpia" de l'obra de Borges, a la qual se li "van intercalar paraules, frases i oracions completes, sense cap diferenciació en la seva impressió".

Katchadjian, autor de les novel·les 'Gracias' i 'Qué hacer', ha publicat també llibres que proposen la deconstrucció de models narratius canònics, com 'El Martín Fierro ordenado alfabéticamente'.

stats