ARA Llegim
Llegim19/06/2013

Totes les cares de Joan Sales, en un documental de Francesc Canosa

"Sales representa la Catalunya iceberg enfonsada i congelada tot i ser real, una Catalunya que ha viscut sempre sota la taula", diu el director de 'L'home incòmode, la veritat que fa nosa'. El documental s'estrena aquest dimecres a l'Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna

Ara / Acn
i Ara / Acn

BarcelonaEl Joan Sales soldat. El Joan Sales cristià. Sales, escriptor. L'Editor. El traductor i el combatiu. Aquest és el protagonista del documental 'Joan Sales. L'home incòmode, la veritat que fa nosa', la primera producció de Daltabaix, dirigida pel periodista i escriptor Francesc Canosa, que es preestrena aquest dimecres. Un documental que tracta, com ha explicat Canosa, sobre "tots els racons" de "la vida i obra d'un escriptor que malauradament durant molts anys ha estat ignorat, abandonat i condemnat en certa manera a l'ostracisme". Aquest dimecres tindrà lloc la preestrena del documental a l'Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna i el pròxim dilluns s'emetrà al 33.

Francesc Canosa va començar a conèixer l'obra de Sales a partir de l'any 2003 quan indagava paral·lelament sobre la història de la seva família. "Sales representa la Catalunya iceberg enfonsada i congelada tot i ser real", ha recalcat Canosa, "una Catalunya que ha viscut sempre sota la taula". Canosa ha reiterat en diverses ocasions que després de la Guerra Civil es "va viure de relats hegemònics tant per part dels vencedors com dels vençuts". En aquest sentit, ha assegurat que Sales explica el que també va patir la seva família "com tantes altres, atrapats el juliol del 36 per uns i el gener del 39 per uns altres".

Cargando
No hay anuncios

L'absència d'una memòria col·lectiva

En aquesta mateixa línia, Canosa ha lamentat que la memòria històrica del país "es redueix al carnet ideològic i que no hi ha una veritable memòria col·lectiva". Ha recalcat que Sales reclamava encarar la veritat i que no s'intentés substituir la mentida "roja per la negra" o al revés. Per això, el documental s'anomena 'L'home incòmode, la veritat que fa nosa'.

Cargando
No hay anuncios

Ha destacat que Sales "és incòmode perquè representa la normalitat i aquella gran part del país que es va veure atrapada entre uns i altres". Canosa ha manifestat que hi ha una voluntat de fer "visible l'invisible" i que representa un país que no està explicat.

El director del documental ha dit que a Catalunya hi ha un intent de simplificació de la memòria històrica, i ha assegurat que és molt més complexa. Ha lamentat, però, que a la gent "no li agraden les complexitats", però ha recalcat que el documental explica "la vida i obra de Sales a través de diferents persones de diverses generacions que dialoguen amb els àudios que hi ha de Sales".

Cargando
No hay anuncios

El cub de Rubik de Joan Sales

De Sales ha remarcat que és com un autèntic cub de Rubik, amb tota la seva complexitat de colors. Canosa ha manifestat que "malauradament" la memòria s'ha explicat amb els quadrets diminuts del Rubik, mentre que la vida de Sales representa tot el cub de Rubik. "Sales és escriptor, poeta, traductor, editor i soldat, i la seva vida reflecteix aquesta complexitat", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

El periodista ha explicat que en el documental van entrant per "tots els racons del Sales soldat, cristià, escriptor, editor, traductor i combatiu, i que cada persona i obra explica el quadrat que forma tot aquest Rubik que és aquesta complexitat de la vida i obra de Sales".

Entrevistes

Cargando
No hay anuncios

El documental és cronològic fins a la mort de l'escriptor. Cada persona entrevistada reflexiona des d'un lloc representatiu de Sales, com per exemple Barcelona, el Front d'Aragó, el Coll d'Ares, Vallclara o Siurana. "Cada persona i escenari funcionen com una etapa de la seva vida i està construït com una sèrie de seqüències que tenen un inici i un final", ha assenyalat. S'hi entrevista Juli Sales, Joan Margarit, Francesc-Marc Álvaro, Josep Maria Solé i Sabaté, Meritxell Gené, Isona Passola, Francesc Serés, Hilari Raguer, Maria Bohigas, Marta Pasqual, Montserrat Casals, Jordi Pujol i Anna Punsoda.

Canosa ha remarcat que un dels primers objectius del documental també és demanar respecte per una generació a la qual no s'ha donat el respecte que mereix, i la vida de Sales n'és un exemple. L'any 2012 es va celebrar el centenari del naixement de l'escriptor, i aquest 2013 es compliran els 30 anys de la seva mort.