Novetat editorial
Llegim10/05/2012

Herman Koch explora les fronteres entre desig i perversió a 'Una casa amb piscina'

La novel·la, publicada per Amsterdam Llibres i Salamandra, arriba dos anys després d''El sopar', que a Holanda ha superat els 450.000 exemplars venuts

Ara / Efe
i Ara / Efe

Barcelona'Una casa amb piscina' (Amsterdam/Salamandra) explora temes contemporanis com el malestar de la família, la difícil comunicació entre pares i fills o la falsedat de les relacions socials, així com el desig, la culpa o l'ànsia de venjança en el si d'una societat permissiva i autocomplaent. "Volia tenir un metge com a protagonista que se sent humiliat o maltractat per un cercle de pacients artístics, arrogants i pedants, diu Herman Koch: quan ja havia començat a escriure es va fer pública la detenció de Roman Polanski a Suïssa perseguit per la relació amb una menor en els anys 70, "un tema que donava molt de joc per a una novel·la i que em va fer pensar –diu– en la possibilitat que un home gran pogués ser un violador o fins i tot un pederasta".

Un escriptor que no jutja

L'escriptor, assenyala Koch, "no jutja els personatges, ni dirigeix el lector sobre què ha de pensar; simplement ha de presentar bé les escenes i els fets".

Cargando
No hay anuncios

Koch tracta així mateix la qüestió de les aparences, en aquest cas a través d'uns artistes, propietaris de la casa amb piscina a la qual inviten el metge i la seva família. "A Holanda, però crec que passa en molts llocs, els que tenen una professió creativa se senten més importants i millors persones que els altres", comenta Koch. Davant d'aquests artistes arrogants, l'escriptor hi situa un metge de capçalera, "una professió que fa cinquanta anys tenia un prestigi que avui ja no té; és un tipus de persones a les quals invites a una barbacoa, però que són avorrits, perquè ni escriuen, ni actuen, ni dirigeixen".