Llegim 18/12/2015

Grans llibres per als més petits

El Nadal és un dels millors moments de l'any per regalar literatura a nens i nenes. Triem setze títols imprescindibles publicats aquesta tardor

Núria Tarragó
7 min
alice in wonderland

Barcelona0-3 ANYS

El conillet que vol adormir-se

Carl-Johan Forssén Ehrlin, Il·lustracions d'Irina Maununen

Beascoa, 26 pàg. / 14,96 €

El conillet que vol adormir-se és un autèntic fenomen mundial. El conte es va crear expressament per ajudar els nens i nenes a adormir-se: introdueix un mètode revolucionari, basat en estudis psicològics i científics, que molts terapeutes han recomanat als pares de nens amb dificultats per conciliar el son. Les tècniques innovadores que apareixen al llibre permeten que els infants es relaxin i s’adormin, però s’ha de llegir d’una determinada manera. L’autor, Carl-Johan Forssén Ehrlin, incorpora unes instruccions i unes pautes perquè el mètode funcioni.

Qui s’amaga? Qui s’amaga?

Hector Dexet

Patio, 36 pàg. / 12,90 €

Un conte dissenyat per despertar la curiositat dels més petits. Els nens i nenes poden descobrir els animals que s’amaguen darrere cada pàgina del llibre a través de petits forats i senzilles preguntes que serveixen perquè aprenguin a explorar i a investigar. Alhora, l’argument afavoreix la interacció dels més petits, que comencen a fer relacions i associacions entre les il·lustracions i els textos. El format del llibre permet que els nens el puguin manipular ells sols.

La pastanaga La pastanaga

Laia Domènech

Milrazones, 36 pàg. / 15 €

La pastanaga és una versió d’un conte tradicional xinès que va guanyar el premi Eva Toldrà d’il·lustració 2014 i va ser finalista dels premis Junceda d’il·lustració 2015 en la categoria de Futurs Creadors. El conte de Laia Domènech gira entorn de la generositat: explica la història d’un conill que troba una pastanaga gegant en un bosc i la comparteix amb els companys. La pot fer servir per ajudar-los en conflictes i situacions difícils.

3-6 ANYS

Babar. Totes les històries

Jean de Brunhoff

Blackie Books, 320 pàg. / 22 €

Blackie Books publica el primer volum que recopila totes les aventures de Babar publicades en els sis llibres de l’elefant, convertit en un dels personatges més populars de la història de la literatura infantil, que ha captivat moltes generacions de petits lectors. Els sis volums són: Història de Babar l’elefantet, El viatge de Babar, El rei Babar, Les vacances de Zèfir, Babar i família i Babar i el Pare Noel. Aquesta edició especial incorpora textos inèdits en català, que no s’havien traduït fins ara, recuperats dels exemplars originals, i un pròleg de Maurice Sendak.

Mi super- abuela Mi super- abuela

Marta Cunill

Beascoa 24 pàg. / 14,95 €

Si Emily Hughes va guanyar el premi Llibreter 2015 amb Salvatge, un dels contes més bonics publicats l’any anterior, aquest any ha sigut la jove Marta Cunill l’autora d’un dels àlbums il·lustrats més emotius de la tardor. Mi superabuela explica la relació entre una àvia i la seva néta convertint-la en superheroïna de la llar a partir de les accions quotidianes. El llibre ha guanyat el premi Boolino al millor àlbum il·lustrat del 2015, i l’ha publicat Beascoa.

L’illa de l’avi

Benji Davies

Andana, 32 pàg. / 14,50 €

Després de La balena, llibre guanyador del premi Oscars First Book 2014, Benji Davies publica aquesta història on vol narrar, de manera subtil, els sentiments de dol i l’acceptació de la mort d’un ésser pròxim. A través del viatge simbòlic d’un nen amb el seu avi a una preciosa illa, l’infant ha d’aprendre a conviure amb la pèrdua del seu familiar, sabent que no tornarà de l’illa però serà més feliç allà on es queda.

6-9 ANYS

En pere i el bosc En pere i el bosc

Jaume Cabré, Il·lustracions Júlia Sardà

Estrella polar, 58 pàg. / 15,95 €

Quan els fills de Jaume Cabré eren petits, l’escriptor els explicava contes que ell mateix s’inventava i que podien arribar a durar tres anys. Ara que és avi, l’autor no només ha imaginat un conte per al seu nét, sinó que també s’ha proposat publicar-lo, en el que és el seu debut en la literatura infantil. En Pere i el bosc explica la història d’un nen que s’embarca en un viatge nocturn a dins d’un bosc a la recerca del seu camió de bombers. En aquesta experiència plena d’aventures, el Pere coneix un munt d’animalons que l’ajuden a trobar la joguina. “Mentre escrivia no tenia cap conte clàssic al cap, però és molt probable que cada cosa surti de deu contes diferents”, diu Cabré, ja que alguns elements de la trama s’inspiren en la mítica obra de Lewis Carroll Alícia al país de les meravelles. Mentre Cabré s’estrena en aquest gènere, hi ha altres autors catalans, com Joaquim Carbó, que afegeixen un títol més a la seva llarga trajectòria de novel·les infantils i juvenils. Ara publica Paraules de menjar i beure, un recull de frases i expressions populars divertides -i en vers- referides a l’alimentació.

El club dels cinc El club dels cinc

Enid Blyton, Il·lustracions de Jamie Littler

Joventut, 80 pàg. / 10,90 €

Les històries clàssiques dels cinc protagonistes dels llibres d’Enid Blyton, que han perdurat durant diverses generacions, tornen ara de la mà de l’Editorial Joventut amb una nova edició de les aventures del grup d’amics, entre les quals hi ha El Nadal dels Cinc. La britànica Blyton és una de les cinc autores més venudes de la història, amb més de 400 milions d’exemplars, repartits en més de 3.300 traduccions i unes 600 novel·les.

La màquina del temps La màquina del temps

Meritxell Martí, il·lustracions Xavier Salomó

Editorial Cruïlla 22 pàg. / 15,50 €

Després de L’illa de les 160 diferències i El país dels 260 clons, les peripècies de l’Estel i el Pol arriben al tercer volum. En aquesta ocasió, gràcies a la màquina del temps, els dos protagonistes viatgen per les diferents èpoques per trobar-hi els elements que no corresponen al període il·lustrat. El llibre de Meritxell Martí suposa tot un repte tant per als pares com per als nens, que s’entretindran i celebraran cada troballa, alhora que es divertiran amb els disbarats i els personatges coneguts que s’amaguen en cada pàgina.

9-12 ANYS

El vol de l’oreneta El vol de l’oreneta

David Cirici

Cruïlla 160 pàg. / 13 €

Aquest llibre, guanyador del 31è premi El Vaixell de Vapor de literatura infantil, explica la història del Seydou, un nen malià que viu a Barcelona amb els seus pares adoptius però torna al seu país d’origen per trobar una amiga de la infància. Segons David Cirici, tot i que es tracta d’una novel·la d’aventures, “l’eix real és un enfocament poètic”, ja que reflecteix la relació de compromís i amistat entre els nens.

Plutó

R. J. Palacio

La Campana, 208 pàg. / 12,50 €

Després del fenomen Wonder, que s’ha mantingut durant tres anys entre les cinc primeres posicions de les llistes dels llibres més venuts a Catalunya, R.J. Palacio va publicar la seqüela El Capítol del Julian, que explicava una nova visió de la mateixa història de l’Auggie Pullman, el nen que té una malaltia que li provoca deformacions a la cara, la síndrome de Treacher Collins. Ara el tercer llibre, Plutó, enfoca la història des del punt de vista del Christopher, l’amic de tota la vida de l’Auggie. El llibre parla sobre el valor de l’amistat a través de la relació d’aquests dos nois, que després d’anar-se distanciant a mesura que es van fent grans s’adonen que han de lluitar i esforçar-se per conservar la seva bona amistat i recuperar la confiança. Aquest, però, no serà l’últim llibre de la saga, ja que l’autora n’escriurà un altre.

Alícia

Lewis Carroll, Il·lustracions John Tenniel

Baula 480 pàg. / 28,40 €

Per celebrar el 150è aniversari de la publicació d’Alícia al país de les meravelles de Lewis Carroll, l’edició completa reprodueix fidelment la novel·la del 1865 i la seva continuació, A través del mirall i allò que l’Alícia hi va trobar. Els dos relats van acompanyats de les il·lustracions de John Tenniel, acolorides per Harry Theaker el 1911 i per Diz Wallis el 1995. També s’hi ha inclòs un episodi de la segona part que va ser suprimit, Una vespa amb perruca, i diversos poemes i pròlegs que Lewis Carroll va escriure per a les primeres edicions, així com un relat en imatges de com l’autor va crear la història.

12-15 ANYS

Mortadel·lo i Filemó: eleccions!

Francisco Ibáñez

Ediciones b, 48 pàg. / 12,90 €

El papir del Cèsar

Rene Goscinny, Jean-Yves Ferri

Salvat48 pàg. / 12,90 €

La sàtira política torna a protagonitzar el nou àlbum de Mortadel·lo i Filemó. Després de l’èxit d’ El tresorer, que ja ha venut més de 130.000 exemplars (10.000 en català), Eleccions! continua contemplant l’actualitat política. Els dos protagonistes s’apunten a la cursa pel govern espanyol i formen els seus propis partits polítics, el Partit Mortadel·lista i el Filemoner Espanyol. Francisco Ibáñez, però, considera que “no es tracta de crítica social, per a això cada diari ja té els seus ninotaires”, sinó que “la política és només l’excusa per desenvolupar les mil i una parides que al lector li agraden”. D’altra banda, en el 36è àlbum d’Astèrix i Obèlix, El papir del Cèsar, els irreductibles gals tenen un nou aliat: Fetspolèmix, un activista gal que treballa de corresponsal a Roma, un personatge inspirat en el fundador de Wikileaks, Julian Assange. Així, el còmic de Goscinny i Ferri s’adapta a l’actualitat i incorpora els escàndols mediàtics que commouen el món d’avui a la trama. En aquesta ocasió, els gals volen qüestionar la veracitat d’un dels textos històrics més famosos de l’antiguitat: Comentaris sobre la Guerra de les Gàl·lies.

L’herència del vell... L’herència del vell...

Llorenç Capdevila

Cruïlla, 152 pàg. / 8,85 €

Aquesta obra, guanyadora del 25è premi Gran Angular de literatura juvenil, explica com un adolescent s’enfronta per primer cop a la mort d’un ésser estimat i aprèn a conviure amb la pèrdua, amb tots els sentiments i emocions que això comporta. L’aventura del Met, un noi de 15 anys que acaba de perdre el seu padrí, també gira al voltant de la recuperació de la memòria històrica, ja que a través dels enigmes inspirats en la novel·la L’illa del tresor, un referent literari de Llorenç Capdevila, el Met va descobrint a poc a poc qui va ser el seu padrí. L’herència del vell pirata està impregnada de peripècies, misteri, la relació entre generacions i entre adolescents i la vida d’un poble que va patir la guerra.

Duna, diari d'un estiu

Muriel Villanueva, Il·lustracions Ferran Orta

Babulinka Books, 180 pàg. / 15,50 €

A través del diari d’estiu de la Duna, una nena de 12 anys que ha de passar les vacances a casa del seu avi amb les seves germanes, aquesta història explora els canvis d’una nena que es converteix en una noia amb el pas entre l’escola primària i l’institut. Al diari, la Duna reflecteix totes les emocions i sentiments que comporten les primeres vegades d’una adolescent: la primera regla, el primer dol, el primer amor i el descobriment de les febleses dels adults... L’obra de Muriel Villanueva plasma el procés de maduresa de la Duna, i ensenya als joves adolescents que escriure un diari és una bona manera de connectar amb ells mateixos i descobrir les seves preocupacions i l’estat emocional que viuen.

stats