Llegim 30/06/2012

El gran poema de Barcelona, a l'ARA Llegim

Verdaguer, Maragall, Guimerà, Brossa, Sarsanedas, Perucho, Casasses i una trentena de noms més reconstrueixen, critiquen o imaginen Barcelona. Sam Abrams recull 41 odes dedicades a la ciutat entre el 1840 i el 2011

Jordi Nopca
1 min
Vista panoràmica de Barcelona / XAVIER BERTRAL

Barcelona“Des de fa molts anys s’espera que el gran treball sobre Barcelona sigui en prosa narrativa. L’obsessió de la gran novel·la sobre la capital catalana segueix ben viva”, constata Sam Abrams, que a Odes a Barcelona (Ajuntament) ofereix el retrat de la ciutat a partir d’una quarantena de poemes –d’ambicions, tendències i estat d’ànim molt divers– datats entre l’any 1840 i el 2011.

"En prosa es dóna el cas que quan es vol escriure una novel·la sobre la ciutat l’escriptor es fixi en un barri o un sector concret: així va passar a 'La plaça del diamant', de Mercè Rodoreda, i amb 'Vida privada', de Josep Maria de Sagarra. El gran treball de síntesi sobre la ciutat l’han fet els poetes, i això no s’accepta. És com si la poesia no fos vàl·lida per donar una visió global. Una de les coses que demostra aquest llibre és que els poetes han fet una feina molt remarcable a l’hora d’ajudar a aquesta construcció”.

Trobareu tots els noms inclosos a l'antologia a l'Ara Premium.

stats