Nit de Santa Llúcia
Llegim 14/12/2012

Ferran Mascarell: "Volem ser un país culte, just, educat, cívic, avançat i profundament democràtic"

El conseller de Cultura en funcions ha defensat l'escola en català i la importància de la creació en aquesta llengua en el discurs de cloenda de la Nit de Santa Llúcia

Ara
2 min
Ferran Mascarell durant la seva intervenció als Premis de la Nit de Santa Llúcia / DJERK VAN DER MEULEN

TarragonaEl conseller de Cultura en funcions de la Generalitat de Catalunya ha tancat la Nit de Santa Llúcia al Teatre Tarragona. Ha començat recordant l'escultor Andreu Alfaro, "present a tot el país a través de la seva obra, un símbol de la nostra cultura, dels països que molts dels que viuen a Catalunya voldrien veure més junts del que estan ara". Ha continuat fent referència a la importància dels creadors en llengua catalana: "Els creadors del nostre país, els homes i les dones que escriuen, són gent que contribueixen d'una manera imprescindible a construir l'imaginari del nostre país, i aquest imaginari ens serveix per construir el nostre relat de vida. La creativitat d'un país és un dels elements fonamentals, no és una veritat precisament retòrica, ni tampoc una cosa ornamental, és de llarga durada".

"Heu lluitat en moments molt difícils, heu obert camí", ha dit, tot adreçant-se a Òmnium Cultural. "La nit de Santa Llúcia arriba en un moment en què toca definir les nostres conviccions i necessitats. Catalunya ha volgut canviar les regles del joc. Volem ser una nació plena, per tal de poder governar el futur i decidir. Aquesta generació serà coneguda com la de la plenitud. Són molts i diversos els nervis i les agressions que pateixen aspectes fonamentals del nostre país, com l'escola. No han entès que l'escola catalana és fruit de la convicció dels nostres ensenyants de fer servir el català com a llengua plena? Les lleis del parlament de Catalunya no només ratifiquen la voluntat de la política, sinó també de la societat catalana. Després de 300 anys, el poble de Catalunya vol que la seva llengua –la novena d'Europa– sigui reconeguda plenament. Crec que és una lluita guanyada, i ens hem d'expressar amb tranquil·litat i convicció".

Mascarell s'ha adreçat també a batalles "més subtils", com les de la càrrega contra la cultura catalana: "El sistema cultural del nostre país necessita un mínim, un govern que els pugui fer costat, i avui no està garantit: preocupem-nos d'aconseguir un sistema de finançament lògic que es correspongui amb la nostra capacitat de crear riquesa".

"L'any que ve serà un any de grans dificultats, però també de grans esperances, que vénen de lluny. Tinc l'absoluta convicció que el poble de Catalunya no ha tirat enrere. Serem capaços d'explicar al món qui som i qui volem ser, i és un país culte, just, educat, cívic, avançat i profundament democràtic".

Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, ha dit: "Ens trobem en moments de màxima foscor. El moment més fosc de la nit és el moment previ a l'alba, a l'anunci de l'esperança, com deia J. V. Foix. Cal creure en aquest moment i treballar per canviar el rumb de les coses". Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, ha celebrat la inauguració del Teatre Tarragona amb aquestes paraules: "Si la cultura és el nervi de la societat, la paraula és el cor de la cultura. Mentre hi hagi paraules, ens podrem entendre i ens podrem sentir membres de la col·lectivitat humana. Mantenim la veu alçada per salvar els mots, aquestes paraules que ens identifiquen".

stats