Llegim 02/11/2013

Els contes explosius de George Saunders

2 min
Els contes explosius de George Saunders

George Saunders és una de les estrelles de la narració curta nord-americana contemporània. Amb el seu primer recull de relats, Civilwarland in bad decline (1996), va ser finalista al PEN/Hemingway. Una dècada més tard, amb un altre recull i dues nouvelles publicades, va guanyar una de les prestigioses beques Mac-Arthur, dotades amb mig milió de dòlars. Aquell mateix 2006 Saunders donava a conèixer In persuation nation i començava a treballar en Deu de desembre , que després d'emportar-se el premi PEN/Malamud està nominat al National Book Award, juntament amb Thomas Pynchon, Jhumpa Lahiri, James McBride i Rachel Kushner.

"Escriure contes és una feina molt dura -reconeixia l'autor en un assaig sobre Donald Barthelme-. El terreny del conte curt és un terreny brutal, molt similar, pel que fa a la severitat, al terreny de l'humor". Deu de desembre confirma Saunders com un autor explosiu, que busca captivar els lectors a partir de la riquesa estilística, i no pas mitjançant els arguments dels seus contes, que si fossin explicats amb mètodes més convencionals perdrien bona part de la força i l'interès. És precisament aquesta esponerositat que pot allunyar, en un primer moment, una part del públic potencial, però hauria de travessar les suspicàcies inicials i deixar-se emportar pel ritme calculat amb metrònom de les narracions.

La volta de la victòria n'és un dels exemples més impressionants: explica l'intent de violació d'una noia de quinze anys per part d'un jove i de com un veí d'ella, el petit Kyle Boot, ho evita gràcies a una intervenció menys heroica del que sembla, però, al cap i a la fi, efectiva. En el cas de Cadell , l'autor combina la visió d'una família que adopta animals domèstics i una altra que es dedica a vendre'n. Si no se'n surten, els liquiden. La segona parella té un fill amb problemes mentals a qui lliguen a un arbre del pati, com si fos un gos.

Deu de desembre inclou vuit narracions més, traduïdes amb molt de mèrit per Yannick Garcia -també escriptor-: l'adhesió o l'odi a Saunders estan garantits.

stats