ARA Llegim
Llegim 02/06/2012

Ruiz Zafón: "Estem pagant les conseqüències d'un model mancat d'ètica"

L'autor ha fet pública la seva preocupació per la situació de crisi a Espanya amb motiu de la seva visita a la Fira del Llibre de Madrid

Efe
2 min
Ruiz Zafón

MadridL'escriptor Carlos Ruiz Zafón, que ha firmat avui a la Fira del Llibre de Madrid, és l'autor espanyol que més ven en el món, però diu que està vivint amb gran preocupació la situació de crisi a Espanya, "conseqüència d'anys de corrupció, de falta d'honestedat i d'un model mancat d'ètica".

"Però curiosament -afegeix-, el fet més preocupant és que no estem utilitzant els elements contraris als que ens han portat fins aquí, perquè segueixen instal·lades la mentida per confondre la coses, la baralla i els odis entre uns i altres, com si estigués en l'ADN del país. És una situació d'emergència i es necessita una treva i que es deixin de tonteries, perquè cal tirar endavant", ha subratllat l'autor.

Malgrat aquestes opinions i del seu constant al·legat contra els perills de la cultura de la pirateria i el "gratis total" que està, en la seva opinió, plomant el teixit cultural i la indústria, Ruiz Zafón (Barcelona, 1964) no creu que l'intel·lectual sigui una casta que hagi d'estar implicada en la vida pública, perquè pensa que moltes vegades és una qüestió d'interessos creats i petites servituds. "Els escriptors –argumenta l'autor– no ens podem abstreure de la realitat, perquè observem per amarar-nos del dia a dia i escriure històries, però això de la implicació pública o que les teves contribucions serveixin a la societat és una mica relatiu".

Un món ple de mentides

"Vivim en un món -precisa- en el que tothom menteix, en el que tot són decorats per amagar interessos, i les úniques faules que avui ens expliquen i ens ajuden a entendre el que està passant són les novel·les criminals, que observen la jungla amoral del món actual, i que penetra com cap altra cosa en el cor de la naturalesa humana. En la novel·la negra reconeixem el món en que vivim", conclou.

stats