Sector editorial
Llegim13/03/2015

Editors i editats, reunits en un nou portal de la Biblioteca de Catalunya

La pàgina web recollirà informació sobre el patrimoni de les editorials, els seus responsables i els autors

Acn
i Acn

BarcelonaEl Departament de Cultura i la Biblioteca de Catalunya han presentat aquest divendres el nou portal Patrimoni d'Editors i Editats de Catalunya, que reuneix per primera vegada en un mateix web informació detallada sobre el patrimoni de les editorials, dels seus responsables i dels editats i informar de l'entitat on es conserven els arxius. El portal ha estat desenvolupat per la Biblioteca de Catalunya, que el gestionarà. La seva directora, Eugènia Serra, ha destacat que el portal "no és només de fons de la Biblioteca de Catalunya, sinó que vol posar el focus en el món editorial de Catalunya i ajudar a localitzar els fons dels editors on es trobin com els fons dels editats".

El contingut del portal aplega principalment els fons conservats a la Biblioteca de Catalunya i a l'Arxiu Nacional de Catalunya, però també altres institucions. El portal conté 27 registres d'editorials, 4 d'editors literaris i 591 registres d'editats (524 autors i 67 il·lustradors). Hi ha registres de 289 col·leccions, 36 premis, 27 revistes i està il·lustrat amb 291 imatges. El portal incorporarà regularment els fons nous que s'identifiquin per tal d'informar del seu contingut i de la seva localització.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha explicat el Departament de Cultura, el portal "promou la preservació i el descobriment del patrimoni editorial; proporciona un accés únic als fons i arxius d'editors i autors; contribueix a la internacionalització del patrimoni i la cultura catalana a través de la seves indústries culturals; posa en valor els fons personals d'autors i editorials a través de la seva vinculació, i garanteix la disponibilitat de l'edició històrica per a futures publicacions".

Les editorials introduïdes tenen seu a Catalunya i els editats poden tenir procedències i orígens diversos. En cadascun dels casos s'informa de la localització dels fons quan s'han pogut esbrinar. Una identificació facilita la tasca de recerca a l'investigador i promou la preservació de la memòria dels editors i dels editats a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Recollir el patrimoni editorial

Serra ha destacat que el contracte programa de la pròpia Biblioteca incloïa la idea de recollir el patrimoni editorial i tenien clar que la línia de treball no era només de contactar amb el món editorial per recollir els fons físicament, sinó que hi ha una tasca de difusió i que es coneguin les localitzacions. "El portal vol posar el focus en el món editorial de Catalunya i ajudar a localitzar els fons dels editors es trobin on es trobin com els fons dels editats ".

Cargando
No hay anuncios

El portal se centra, ha indicat la directora de la Biblioteca de Catalunya, en les editorials, els autors, els il·lustradors i fotògrafs que són els responsables dels continguts intel·lectuals de l'obra editada. Però hi ha altres índexs de col·leccions, editors literaris, revistes i premis. "Pretenem fer un portal que lliga tots els agents del món editorial", ha afegit Serra.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha explicat que una bona manera de fer visible la tradició editorial crear aquest portal web. "Fa un parell d'anys al Consell d'Administració de la Biblioteca de Catalunya es va decidir crear el portal dels editors i dels editats", ha explicat el conseller de Cultura. Segons ha apuntat, el que avui es presenta és "aquest vehicle de comunicació que permetrà fer, expressar i mostrar en el seu conjunt tot el que tenim". Mascarell espera que sigui una bona eina pels estudiosos i animi a altres editors i editats.

Cargando
No hay anuncios

A la roda de premsa de presentació també ha participat l'escriptor i periodista Sergio Vila-Sanjuán, qui ha assessorat en el procés de creació del portal.