Novetat editorial
Llegim 29/06/2015

Recuperar B.S. Johnson, un escriptor quasi oblidat

L'editorial Rayo verde presenta 'Los desafortunados', la novel·la indispensable per entrar al món de l'autor britànic, mort al 1973, amb només 40 anys

Ara
1 min
L'escriptor B.S. Johnson

BarcelonaL'escriptor britànic Bryan Stanley Johnson va acabar amb la seva vida als 40 anys, profundament deprimit per la poca repercussió que tenien les seves novel·les. Era l'any 1973, i quatre dècades més tard Jonathan Coe va guanyar el prestigiós premi Samuel Johnson amb la biografia sobre l'escriptor i cineasta experimental, 'Like a fiery elephant' (Picador, 2004). La publicació va renovar l'interès per l'obra de B.S. Johnson, de la qual s'han reeditat part de les novel·les, entre les quals hi havia 'Albert Angelo' (1964), 'Trawl' (1966) i 'Los desafortunados' (1969), que l'editorial Rayo Verde acaba de presentar en castellà, traduïda per Marcelo Cohen.

'Los desafortunados' està integrada per vint-i-set plecs que, amb l'excepció del primer i de l'últim, poden llegir-se en qualsevol ordre, i que arrenca amb l'arribada d'un periodista esportiu a una petita ciutat d'interior anglesa disposat a cobrir un partit de futbol. L'home descobrirà que ja ha estat abans al poble, i comença a recordar el vincle amb aquell escenari, un jove amic que hi vivia i que va morir a causa de càncer. Samuel Beckett deia, de Johnson, a la dècada dels 70: "És un escriptor molt dotat, i mereix molta més atenció de la que ha rebut fins ara". Potser seria hora de començar a fer-li cas.

stats