Obituari
Llegim 07/02/2015

Mor l'escriptora algeriana Assia Djebar

L'autora, de 79 anys, ha estat traduïda a 23 llengües. En català se'n pot llegir 'Les nits d'Estrasburg', 'Ombra sultana' i 'Dones d'Alger en les seves estances'

Efe
1 min
Assia Djebar / WIKIPEDIA

AlgerLa famosa escriptora algeriana Assia Djebar, membre de l'Acadèmia Francesa, va morir ahir a la nit als 79 anys d'edat en un hospital de París, víctima d'una llarga malaltia, segons ha informat la família. Djebar, pseudònim utilitzat per Fattma Zohra Imalhayène, va néixer a la ciutat de Sersell, a 80 quilòmetres a l'oest de la capital algeriana, el 30 de juny del 1936. Va ser la primera algeriana i la primera dona musulmana que va entrar a l'Escola Normal Superior de Nenes a la ciutat de Sèvres (França) el 1955. En aquest país va escriure la seva primera novel·la, 'La set', i un any després el seu segon llibre, titulat 'Els impacients'.

Reconeguda internacionalment

Djebar ha estat una escriptora reconeguda arreu del món amb diverses novel·les, poemaris i assajos traduïts a 23 llengües. En català se'n pot llegir 'Les nits d'Estrasburg', 'Ombra sultana' i 'Dones d'Alger en les seves estances', totes tres publicades l'any 2002, les dues primeres a Edicions 62 i l'altra a Pagès.

Djebar també es va introduir amb èxit en el món del cinema, i es va convertir en una de les autores més famoses i influents del Magrib.

Al llarg de la seva carrera, Assia Djebar va rebre nombroses distincions literàries de prestigi, com els premis Liberatur de Frankfurt el 1989, el Maurice Maeterlinck el 1995 i el Marguerite Yourcenar el 1997.

stats