Llegim 16/06/2012

ANYS CLAUS D'UNA VIDA

2 min

1912 Naixement

Pocs escriptors poden presumir d'haver aparegut a la premsa amb motiu del seu naixement. L'arribada de Pere Calders al món el 29 de setembre de 1912 va ser notícia a la revista El teatre català : "L'amable esposa del nostre volgut company de redacció en Vicenç Caldés Arús ha donat a llum, amb total felicitat, un nen hermós i ple de fortitut".

1936 Els dos primers llibres

Abans de l'esclat de la Guerra Civil, Calders havia fet una feinada considerable. A més d'escriure en diaris com el primer Avui i Diari mercantil , va publicar el recull de contes El primer arlequí i la novel·la La Glòria del doctor Larén . El mateix any 1936, Calders dirigiria el setmanari Papitu i col·laboraria a L'esquella de la Torratxa com a dibuixant.

1938 Una guerra creativa

Unitats de xoc mostra les experiències al front per part de Calders. "És un autèntic al·legat contra la guerra", recorda Jordi Castellanos al catàleg d' Els miralls de la ficció , però també "una bona mostra de la seva capacitat per compaginar la mirada irònica amb l'actitud humanística". Aquell mateix any Calders enllestiria Gaeli i l'home Déu .

1954 El gran recull de contes

Després de passar per França i instal·lar-se a Mèxic el juliol del 1939, Calders es dedicaria a diverses feines editorials mentre anava publicant contes en revistes, la majoria dels quals serien inclosos en un dels reculls més populars -més de 200.000 exemplars venuts- i una de les fites de la seva literatura, Cròniques de la veritat oculta (1954).

1962 Retorn a Barcelona

L'any 1962 la família Calders va tornar a Barcelona. Tot i els compromisos laborals a l'editorial Montaner i Simon, l'escriptor es va reincorporar a la vida literària catalana ràpidament: al premi Sant Jordi 1963 per L'ombra de l'atzavara el van seguir dues novel·les més, Ronda naval sota la boira (1966) i Aquí descansa Nevares (1967).

1978 L'any d''Antaviana'

L'estrena d' Antaviana , una obra teatral en què Dagoll Dagom adaptava diverses de les narracions de l'autor, va donar una gran popularitat a Pere Calders. Aquell mateix any va publicar un dels altres reculls essencials en la seva bibliografia, Invasió subtil i altres contes , guardonada amb el premi Lletra d'Or i el Crítica Serra d'Or de narrativa.

1986 Un autor premiat

Calders va entrar a la dècada dels 80 amb bon peu: l'any 1982 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi i dos anys després la Generalitat reconeixeria Tot s'aprofita com la millor obra literària publicada el 1983. Cada vegada més conegut, Calders encara rebria l'any 1986 el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, sense que la seva creativitat se'n ressentís.

1994 Final de trajecte

L'honor a la deriva , publicat l'any 1992, seria l'últim llibre de contes publicat per Pere Calders. L'escriptor va ser investit doctor honoris causa aquell mateix any per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va morir a Barcelona el 21 de juliol de l'any 1994. Pocs mesos després apareixeria el recull d'articles Mesures, alarmes i prodigis .

stats