Obituari
Llegim 20/03/2013

Mor l'escriptor Agustí Vehí als 54 anys

Sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres i doctor en Història, Vehí es va donar a conèixer al gran públic amb la novel·la 'Quan la nit mata el dia', premi Crims de Tinta 2011

Jordi Nopca
1 min

Barcelona"No em sento ni novel·lista ni escriptor: em crec afortunat per haver pogut publicar tres llibres", assegurava Agustí Vehí (Figueres, 1958-2013) poc després de publicar 'Quan la nit mata el dia', premi Crims de Tinta 2011. En aquesta novel·la, Vehí –sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres i professor de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral– provava d'explicar "un país carregat de por i tristesa", centrat en la ciutat de Figueres de l'any 1958. "Hi havia la ciutat oficial i l'amagada, la que encara mantenia algun fil republicà", recordava Vehí, que va aconseguir una novel·la àgil i plena de matisos, que desbordava els límits del gènere negre.

Vehí, que ha mort als 54 anys a conseqüència d'una llarga malaltia, va publicar la seva primera novel·la l'any 2009, 'Abans del silenci'. Des de llavors, la seva trajectòria ascendent es va confirmar amb 'Ginesta pels morts' (2010), 'Quan la nit mata el dia' (2011) i 'Torn de nit: un vodevil negre i policial a l'empordanesa' (2012). La seva desaparició prematura deixa un buit difícil de substituir en la novel·la negra catalana dels darrers anys.

stats