Arguments d'un exfederalista a favor de la independència
BarcelonaEl Procés ha generat una literatura molt variada, que va des del reportatge periodístic (Tota la veritat, Ara Llibres) fins al testimoni en primera persona (M'explico, de Carles Puigdemont, La Campana), passant per l'assaig a favor o en contra (Principi de realitat, de Jordi Muñoz, L'Avenç, versus El golpe posmoderno, de Daniel Gascón, Debate). En aquest context, l'historiador Jordi Serrano (Sabadell, 1958) ha omplert un buit per reunir en un llibre tots els arguments que un exfederalista com ell considera que hi ha a favor de la independència i que haurien de ser suficients per convèncer els republicans espanyols. Així, Carta a un republicano español. La revuelta catalana (Bellaterra Edicions) recupera l'aroma de la literatura de combat, on els arguments s'apilen un darrere l'altre fins a caure pel seu propi pes (amb les corresponents notes a peu de pàgina amb la font de cada informació), i on l'autor deixa clar d'entrada que és un llibre de part que defuig el formalisme acadèmic i l'equidistància ideològica.
El llibre és un exercici de documentació impressionant (el capítol sobre els jutges espanyols és demolidor) que acaba saturant i, en conseqüència, indignant el lector a parts iguals. No hi ha espai ni per a la relaxació ni per a la divagació. Serrano va per feina i bombardeja el lector des de tots els angles possibles, des del 1714 i Pi Margall fins als àudios de Villarejo, per dibuixar una democràcia segrestada per unes clavegueres de l'Estat que se senten impunes i que persegueixen de la mateixa manera independentistes catalans i republicans espanyols. No en va, el preàmbul s'inicia amb un inquietant "Estàs en perill", i Serrano ataca des de la primera línia: "A Espanya l'extrema dreta està intentant un cop d'estat escudant-se en la bandera monàrquica. I la resposta l'està donant Catalunya".
Desconcert independentista
I és que en un moment de fatalisme, desconcert i divisió en el camp independentista, Serrano destil·la optimisme en una revolta que considera que encara no ha acabat i que acabarà contagiant-se a altres parts de la Península. Això sí, per a un vell psuquero com ell, continua sent una anomalia que el món postconvergent tingui un pes tan important en el Procés. Aquí és on Serrano es deixa anar més: "El millor de la política catalana ve de l'esquerra; de la dreta catalana no en podem exportar res de res. Des de Prat de la Riba i Francesc Cambó fins a la falsa ruta, fracàs rere fracàs". I quan es refereix a Pablo Casado els epítets pugen uns quants graus. Li diu cabeza hueca i huevón, i acaba pronosticant que aviat hi haurà més catalans que creuen en ovnis que votants del PP. Al principi sobta, aquest estil tan directe i pamfletari, però aviat t'adones que Serrano beu de clàssics com Marx o Engels, que eren encara més despectius, o fins i tot de Josep Pla. És una manera d'establir una relació de complicitat amb el lector, d'augmentar la seva autoestima. Si la dreta no para d'insultar l'esquerra, pensa Serrano, per què no ens hi podem tornar? I, en efecte, el lector d'esquerres trobarà tot un arsenal d'arguments a favor de les seves tesis i en contra del règim del 78, i se li dibuixarà un somriure a la cara amb cada cop de Serrano als seus adversaris polítics.
El llibre compta amb un pròleg d'un vell republicà no espanyol, com ell mateix s'encarrega de precisar, sinó "gallec de nació", que és Xosé Manuel Beiras, històric dirigent del nacionalisme gallec. El text és una veritable joia, perquè actua com a contrapunt de l'optimisme de Serrano. Beiras no ho veu igual, i considera que l'Espanya negra no està retrocedint, sinó tot el contrari. En aquest sentit, el vell lluitador gallec no pot evitar la seva enveja per la fortalesa de la cultura democràtica i republicana catalana, una prova que, de vegades, des de fora les coses es veuen millor que des de dins.
____________________
Compra aquest llibre
Fes clic aquí per comprar Carta a un republicano español. La revuelta catalana a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.