Còmic
Llegim Còmic 19/07/2021

'Snapdragon': el còmic juvenil de l'any?

L'obra de Kat Leyh, nominada als premis Eisner, integra amb gran naturalitat temes com el bullying, la diversitat LGTBI o la violència sexista

2 min
Portada del còmic 'Snapdragon'

Kat Leyh

'Snapdragon'

Astronave. Traducció de Diego de los Santos. 240 pàg. 18,95 euros.

Estancat en vendes i evolució artística, el còmic de superherois actual sembla haver tirat la tovallola en l'intent per reconnectar amb els lectors joves i, en general, concentra els esforços en conservar un públic fidel però envellit i minvant. Mentrestant, autors juvenils com Raina Telgemeier i Dav Pilkey tenen vendes estratosfèriques amb còmics pensats al marge de les inèrcies editorials de Marvel i DC. Aquesta nova onada també és interessant des del punt de vista creatiu, ja que ha servit per renovar l'estil, les temàtiques i els discursos del còmic infantil i juvenil. Durant molts anys el gènere s'havia recolzat excessivament en els models clàssics, ignorant que els nens no són éssers fora del temps: pertanyen a la seva època i s'amaren de la seva estètica i valors. Per tant, volen productes culturals contemporanis i no només els que van fer gaudir els seus pares quan eren petits.

Un bon exemple del que hauria de ser un còmic juvenil el 2021 el tenim en Snapdragon, de Kat Leyh, que orbita al voltant de la relació entre la noia que dona títol al llibre i una dona del poble amb fama de bruixa. Són moltes les virtuts de l'obra: copsar el món dels nens amb lluminositat però sense nostàlgia ni paternalisme, teixir amb gràcia i claredat un entramat narratiu força complex i construir subtilment la dimensió fantàstica de la història. Però la més sorprenent és la naturalitat amb què aconsegueix integrar en la trama temes tan delicats com el bullying, la diversitat LGTBI o la violència sexista sense caure en discursos forçats que entorpeixin l'acció. Snapdragon és un còmic amb valors humanistes, ecologistes i feministes, amb una visió moderna del gènere i la sexualitat, però bàsicament és un còmic sobre l'aventura de tenir 12 anys i començar a descobrir les llums i ombres del món dels adults i el lloc que hi ocupes. I en aquest sentit no està tan lluny de L'illa del tresor i Dos anys de vacances, llibres que també transmetien els valors de la seva època.

Nominat a l'Eisner i aclamat per la crítica, Snapdragon està cridat a ser un dels còmics juvenils de l'any pel seu potencial per enganxar el públic preadolescent –el seu target natural– i atreure lectors de totes les edats interessats per les sacsejades vitals i amb una manera d'entendre el gènere fantàstic més afí als films de Hayao Miyazaki que a Star Wars. A més, representa el descobriment com a autora completa d'una Leyh que fins ara coneixíem sobretot pels seus guions al molt recomanable Leñadoras i que també és autora del webcòmic Supercakes. Narradora àgil i intuïtiva, caldrà seguir-li la pista.

stats