01/01/2016

Una col·laboració que pot donar molts fruits

2 min

Com que m’agrada encetar l’any amb optimisme avui us vull parlar del potencial que veig en un espai virtual, l’Acadèmia Oberta (AO), que fa possible un diàleg enriquidor i productiu entre els responsables lingüístics del mitjans (i d’altres àmbits) i els acadèmics de l’IEC. L’AO va néixer aquest juliol amb el propòsit de documentar i debatre la distància que separa la norma dels mitjans (els seus llibres d’estil) de la més estrictament normativa (la de l’IEC). I de fer-ho des del respecte mutu i procurant que s’escurci.

Sovint he defensat que és bo que aquesta distància existeixi. La norma dels mèdia, en una llengua viva, ha d’anar un pas endavant respecte a l’acadèmica. Entre altres coses, perquè la primera és el millor camp de proves per actualitzar la segona. Però no és bo que la distància s’estanqui o creixi: desconcerta els usuaris i fa perdre prestigi a la llengua.

Per això convé tant un diàleg en què uns i altres revisem posicions per reforçar el consens normatiu. I el reforcem de dues maneres: perquè uns abandonem les transgressions més injustificades, i l’IEC acull en la seva norma les mésfonamentades.

El dia de Nadal el coordinador de l’AO, Oriol Camps, ens va fer arribar dues cartes firmades per Joan Martí i Castell, president de la comissió de lexicografia de la Secció Filològica, en què ens feia saber que arran del debat mantingut a l’AO sobre la bondat del verb disseccionar i del substantiu subratllat totes dues paraules serien introduïdes al DIEC en una pròxima actualització del diccionari.

És una manera de normalitzar la llengua; de fer que el que ja era català sigui també normatiu, i que, amb el DIEC a la mà, “El forense pugui disseccionar [i no pas dissecar, com fins ara] un cadàver” i “En un text el subratllat [i no pas la subratllada ] pugui ser de qui l’ha escrit”.

Em direu que són dos mots que gairebé tothom feia servir ignorant que fossin incorrectes. Però és un primer pas: ja hi haurà temps d’abordar qüestions més complexes que sí que creen maldecaps. Esperem que l’AO ho faci aquest 2016. Bon any!

stats