UN TAST DE CATALÀ

Una col·laboració que pot donar molts fruits

Com que m’agrada encetar l’any amb optimisme avui us vull parlar del potencial que veig en un espai virtual, l’Acadèmia Oberta (AO), que fa possible un diàleg enriquidor i productiu entre els responsables lingüístics del mitjans (i d’altres àmbits) i els acadèmics de l’IEC. L’AO va néixer aquest juliol amb el propòsit de documentar i debatre la distància que separa la norma dels mitjans (els seus llibres d’estil) de la més estrictament normativa (la de l’IEC). I de fer-ho des del respecte mutu i procurant que s’escurci.

Sovint he defensat que és bo que aquesta distància existeixi. La norma dels mèdia, en una llengua viva, ha d’anar un pas endavant respecte a l’acadèmica. Entre altres coses, perquè la primera és el millor camp de proves per actualitzar la segona. Però no és bo que la distància s’estanqui o creixi: desconcerta els usuaris i fa perdre prestigi a la llengua.

Per això convé tant un diàleg en què uns i altres revisem posicions per reforçar el consens normatiu. I el reforcem de dues maneres: perquè uns abandonem les transgressions més injustificades, i l’IEC acull en la seva norma les mésfonamentades.

El dia de Nadal el coordinador de l’AO, Oriol Camps, ens va fer arribar dues cartes firmades per Joan Martí i Castell, president de la comissió de lexicografia de la Secció Filològica, en què ens feia saber que arran del debat mantingut a l’AO sobre la bondat del verb disseccionar i del substantiu subratllat totes dues paraules serien introduïdes al DIEC en una pròxima actualització del diccionari.

És una manera de normalitzar la llengua; de fer que el que ja era català sigui també normatiu, i que, amb el DIEC a la mà, “El forense pugui disseccionar [i no pas dissecar, com fins ara] un cadàver” i “En un text el subratllat [i no pas la subratllada ] pugui ser de qui l’ha escrit”.

Em direu que són dos mots que gairebé tothom feia servir ignorant que fossin incorrectes. Però és un primer pas: ja hi haurà temps d’abordar qüestions més complexes que sí que creen maldecaps. Esperem que l’AO ho faci aquest 2016. Bon any!