Llegim Actualitat 13/12/2021

El Tricicle rep l'Atlàntida: "Som gent de poques paraules"

La companyia recull el guardó atorgat pel Gremi d'Editors de Catalunya al Teatre Condal

2 min
Moment de l'entrega del Premi Atlàntida al Tricicle

BarcelonaSis editors, una traductora i una llibretera seien aquest dilluns a la nit als vagons de l'Orient Express que aquests dies treu fum al Teatre Condal. L'escenografia d'Assassinat a l'Orient Express -l'adaptació teatral de la novel·la d'Agatha Christie que aquests dies es representa a la sala- no podia ser més pertinent per a la 36a Nit de l'Edició, organitzada pel Gremi d'Editors de Catalunya. "En aquest teatre es respira l'esperit d'Agatha Christie, que és el tercer escriptor amb més llibres venuts de la història, per darrere de Shakespeare i de la Bíblia", deia la periodista i presentadora de la gala, Anna Pérez Pagès, al començar.

Qui faltava als vagons de l'Orient Express eren els que s'endurien el premi gros de la nit, El Tricicle. El trio format per Joan Gràcia, Paco Mir i Carles Sans va preferir esperar entre bambolines a rebre el Premi Atlàntida. "A aquestes altures, qui no sap què és El Tricicle ja ha fet tard", deia l'escriptor Eduardo Mendoza en la glossa dels guardonats. "No sé gaire com explicar què són. Fan espectacles teatrals i s’han de veure en directe, des del començament fins al final, perquè cada gag forma part d’un fil conductor", va destacar Mendoza, que va afegir: "El Tricicle és bo perquè és bo i ens ha fet millors".

"No podíem rebutjar el premi"

Gràcia, Mir i Sans van explicar que, al saber que havien guanyat el premi, se'ls va plantejar un dilema. "Sabíem que això obligava a fer un discurs davant els editors, el gremi on impera causar bona impressió. Nosaltres som gent de poques paraules i vam estar temptats de rebutjar-lo. Finalment va imperar el seny, perquè aquest és un premi que no es pot rebutjar", va subratllar Mir, a qui li va tocar "el tràngol" de causar bona impressió després de fer-ho a sorts. Per això l'actor va fer un repàs de la seva experiència personal relacionada amb els llibres, els còmics, els tebeos i els títols que ha editat amb la companyia. Mir va acabar el discurs lloant la tasca dels editors, "una tasca que no pot sortir de cap altre lloc que no sigui la vocació".

Els vuit passatgers asseguts dins del comboi d'Agatha Christie també tenien premi. Els responsables d'Artigal Edicions, Cossetània Edicions i Edicions Llibreria Universitària hi eren per celebrar els 25 anys, mentre que els impulsors de l'Editorial Alpina i Edhasa en complien 75. Al tren també hi viatjava Magdalena Palmer, que va rebre el 24è Premi de Traducció Ángel Crespo per Otoño (Nórdica Libros) d'Ali Smith i Mertxe París, llibretera del Genet Blau de Lleida, que acaba d'obrir un nou local a Barcelona. Pel seu projecte cultural, va ser guardonada amb el 27è Memorial Fernando Lara com a millor iniciativa empresarial jove.

stats