En quina llengua es presten més llibres a les biblioteques (i altres dades sorprenents)
Segons dades dels últims cinc anys de la Xarxa de Biblioteques Municipals, els préstecs on el català domina còmodament són els de llibre infantil i juvenil
BarcelonaLes biblioteques catalanes van prestar 11,4 milions de llibres l’any 2023, una mica més de la meitat dels quals –un 52%– en català, i un 45,7% en castellà. Una presència “alta de català en termes relatius” donat que en el món editorial s’imposa el castellà, segons ha recordat a l’ACN el director general de promoció cultural i biblioteques, Xavier Fina. Les dades dels últims cinc anys mostren que tant a Girona com a Lleida i Tarragona, el català s'acosta al 60%. Així i tot, si s'analitzen amb detall les dades s'arriba a unes quantes conclusions sorprenents.
1. El llibre infantil i juvenil, líder absolut en català
Segons mostren les dades del període 2019-2024 a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona, el préstec d’infantil en català més que dobla el de castellà des del 2019 (amb 14 milions de préstecs envers 6,3), i això compensa el domini d’aquesta llengua en l’àmbit del préstec de llibres per a adults, que és molt superior en castellà: en aquesta llengua s'han prestat 17,2 milions de llibres, mentre que la xifra en català és de 7,4 milions.
Així, del total de llibres prestats en català durant els últims cinc anys a la demarcació de Barcelona, que concentra el 80% del préstec bibliotecari del país, un 65% pertanyen a la categoria de llibre infantil i juvenil, mentre que el 35% restant és de llibre per a adults. En castellà, la tendència s'inverteix: només un 27% d'usuaris que agafen llibres en préstec agafen llibre infantil i juvenil, mentre que el 73% és de la categoria de llibre per a adults.
2. A Barcelona, el llibre per a adults prestat representa només un 16%
El llibre adult en castellà suposa prop del 40% de tot el préstec bibliotecari a les més de 230 biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals, mentre que el llibre adult en català és només el 16%. Els responsables del Servei de Biblioteques de la Generalitat valoren que la presència del català a les biblioteques està “per sobre” del seu pes específic en l’àmbit de l’edició.
“És una preponderància petita, però en relació amb altres àmbits, és una presència molt alta”, argumenta el director general de Promoció Cultural i Biblioteques. Xavier Fina recorda “el punt de partida” de l’edició en castellà i català. Segons recull l'anuari de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, el castellà va ser l'idioma del 70,6% dels llibres que es van editar a Catalunya el 2023, mentre que el 24,5% restant dels volums va ser en català.
3. El préstec continua creixent
El 2023 es van prestar a les biblioteques catalanes 11,45 milions de llibres, 9,2 dels quals a biblioteques de la Diputació de Barcelona i 2,17 a les de la resta de Catalunya. El conjunt és gairebé un 12% més que l’any anterior i la xifra més alta –almenys– des del 2019 (fins on arriben les dades dels dos tipus de biblioteca).
4. Les biblioteques compren més llibres en català o en castellà?
L’esforç que, segons el departament, es fa per aconseguir que la presència del català a les lleixes de les biblioteques estigui “per sobre” del seu pes dins del mercat editorial té el seu reflex en les dades d’adquisicions: el 2023 les biblioteques catalanes van comprar prop de 770.000 exemplars, gairebé el 60% dels quals escrits en català; un 37,4% en castellà; i el petit percentatge restant, en altres llengües, principalment l’anglès.
A les biblioteques de l’àrea de Barcelona el percentatge d’adquisicions en català és una mica inferior (54,7%) i puja el de castellà (42%). Entre les raons que ho expliquen hi ha des de la realitat sociodemogràfica de cada municipi, fins a la dimensió dels equipaments barcelonins (com més espai, més gran el catàleg i la necessitat de complementar l’oferta disponible en català), passant també pels catàlegs dels quals es nodreixen els equipaments.
5. I el llibre més prestat és... 'Bola de drac'
Els llibres més prestats i adquirits els últims anys són, tant a les biblioteques de l’àrea de Barcelona com a les de la resta de demarcacions, títols de manga. A Barcelona, el primer lloc l'ocupa Bola de drac, d'Akira Toriyama, amb 171.133 préstecs, seguit de l'edició catalana del Naruto de Masashi Kishimoto (165.240 préstecs), l'edició castellana del Naruto (94.236 préstecs). El quart i cinquè lloc els ocupen, respectivament, One piece, d'Eiichiro Oda, en castellà (80.518 préstecs) i Detectiu Conan, de Gosho Aoyama, també en castellà (53.709 préstecs).
A Barcelona, Naruto va ser el títol més comprat per part de les biblioteques. Tot i així, en el llistat de més adquirits, cada any s’hi enfilen novetats editorials recents. En el cas del 2024, apareixen títols com El Club de la lluita per la igualtat, un conte escrit per Anna Miracle i il·lustrat per David Acevedo, com el setè en nombre d’exemplars comprats per les biblioteques, o Història d’un piano, de Ramon Gener, el desè més comprat.