La pandèmia passa factura al sector del llibre a Catalunya: la caiguda de vendes voreja el 20%
Aquesta dada del 2020 contrasta amb els resultats a l'Estat, on la venda de llibres haurà crescut un 1%
El sector del llibre ha tancat el primer any de pandèmia amb més lectors, però amb una caiguda de les vendes a Catalunya que voreja el 20%, sobretot per l'anul·lació del Sant Jordi presencial, segons el Gremi de Llibreters. És una xifra que matisa el 5% de caiguda que es va donar a finals de desembre, coincidint amb la celebració de la Nit de l'Edició.
Aquesta radiografia té millors notícies a l'Estat, on la facturació haurà crescut al voltant de l'1%, tal com ha explicat el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Segons ha precisat Tixis, la tendència no ha sigut la mateixa en tot el sector del llibre, ja que es divideix en tres parts diferenciades: els llibres d'interès general (ficció, no-ficció, infantil i juvenil), tota l'exportació a l'estranger i el llibre de text. Per al llibre d'interès general ha sigut un any que "al final serà una mica millor" que el 2019. "Haurem estat empatant respecte a l'any passat o potser creixent una mica en funció del segment", ha detallat. En aquesta tendència, la ficció ha crescut més que la no-ficció i el llibre infantil i juvenil ha mantingut els resultats de l'exercici anterior, amb un creixement global de fins a l'1%.
Creix l'índex de lectura
"En conjunt el balanç és positiu en un any en què sobretot s'han manifestat les ganes de llegir: hi ha hagut més ganes de llegir que mai", ha afegit Tixis. De fet, ha celebrat que s'ha incrementat l'índex de lectura, segons una enquesta realitzada pel Gremi d'Editors abans de l'estiu, i que si abans la gent que llegia llibres un cop a la setmana eren un 50%, durant la pandèmia va arribar a ser un 57%. "Costa molt que creixi això, guanyar un punt costa moltíssim, i se'n van guanyar set de cop", ha dit. Ara bé, cal veure quan ha quedat d'aquesta tendència, però la seva previsió és que l'índex estigui al voltant del 54%. Una altra tendència positiva és, segons Tixis, que a les plataformes de venda de llibres en paper i electrònic han arribat a créixer fins a un 500%, en alguns casos.
La pirateria s'escampa per Whatsapp, Telegram i Facebook
El contrapunt a l'increment dels lectors és que durant el confinament la pirateria ha crescut i ho ha fet de forma bastant destacada a través dels grups de WhatsApp, així com Telegram i Facebook, on els usuaris comparteixen arxius. "Es reparteixen una gran quantitat de llibres d'una manera molt preocupant", ha dit Patrici Tixis. Aquest fenomen ja es registrava a finals del 2019, però no amb tanta intensitat. Si les persones eren cada cop més conscients de cometre una il·legalitat amb la pirateria a través de les pàgines web, per WhatsApp és una pràctica més difícil de detectar.
Tixis ha destacat que tant Telegram com Facebook s'han implicat en el bloqueig d'aquests grups, mentre que a WhatsApp "li costa més". Ara per ara, el que el sector deixa d'ingressar per la pirateria voreja els 215 milions d'euros, tot i que la que es produeix per WhatsApp no està quantificada.