Novetat editorial
Llegim Actualitat 12/02/2017

Arriba la primera biografia de Maria-Mercè Marçal

'Una vida', escrita per Lluïsa Julià, arribarà a llibreries el 22 de març, publicada per Galàxia Gutenberg

Ara
1 min
Coberta de 'Maria Mercè Marçal. Una vida'

BarcelonaFa anys que Lluïsa Julià, doctora en Filologia Secundària i catedràtica de secundària, estudiava la vida i l'obra de l'escriptora Maria-Mercè Marçal (1952-1998). Després d'aproximar-se a figures com Maria Antònia Salvà, Felícia Fuster i Maria-Àngels Anglada, Julià publicarà a Galàxia Gutenberg el 22 de març una ambiciosa, extensa i apassionant biografia –la primera– de la poeta catalana.

La intenció del llibre, que s'acosta a les 600 pàgines, "és mostrar tota la dimensió humana de Marçal i la seva relació amb la poesia, el feminisme i la política, el país; ella que se sentia pertànyer a la generació dels 'germans petits' del Maig Francès", es pot llegir a la contracoberta del volum, que porta per títol 'Maria-Mercè Marçal. Una vida'. Entre els aspectes tractats al llibre hi ha "la seva vida d'acció, des de la militància en el Partit Socialista d'Alliberament Nacional fins a la creació de Nacionalistes d'Esquerra, espais en què sempre va fer propostes transformadores des d'uns 'ulls de dona'", escriu Julià.

A més d'endinsar-se a fons en la seva obra poètica –que conté llibres com 'Bruixa de dol' (1979) i 'Sal oberta' (1982)– i narrativa –'La passió segons Renée Vivien' (1994)–, també recorda la seva faceta de traductora i la seva participació activa "en la fundació de Llibres del Mall, una col·lecció de poesia, aviat editorial, que va dibuixar una pàgina imprescindible del panorama poètic català de l'últim terç del segle XX". Julià assegura que Marçal "va viure amb una gran intensitat, impregnada d'un alè d'utopia", i que va concebre l'escriptura "com a mirall i seducció".

stats