La llibreria Sant Jordi inicia una nova etapa sense abandonar el centre de Barcelona
L'establiment es transformarà en un espai polivalent amb propostes culturals, literàries i gastronòmiques
BarcelonaLa llibreria Sant Jordi es queda al carrer Ferran de Barcelona. L'establiment, amenaçat des de fa temps perquè la propietat de l'edifici volia apujar-li el preu desorbitadament, va posar en venda tot el seu estoc el desembre passat, després de la mort de l'encarregat de la llibreria, el llibreter Josep Morales. Aleshores Cristina Riera —vídua de Josep Morales i directora del Festival de Cinema l'Alternativa—, va explicar que necessitaven buidar la llibreria abans del febrer, quan s'acabava el contracte de lloguer. Riera no podia continuar amb el negoci del carrer Ferran, i per donar-los suport desenes de barcelonins —veïns, amics i lectors— van fer llargues cues per adquirir lots de llibres.
Cinc mesos després, i quan semblava que la llibreria Sant Jordi es convertiria en l'enèsim local adreçat al turisme al centre de Barcelona, l'establiment ha renascut. L'agència de viatges Temps d'Oci se'n farà càrrec i la transformarà en un espai polivalent que combinarà els llibres, la gastronomia i les activitats culturals. "La voluntat és oferir un lloc viu, obert i acollidor, pensat tant per als lectors com per als veïns, els visitants i qualsevol persona que vulgui connectar amb un tros d'història i d'identitat barcelonina", explica l'agència en un comunicat. La llibreria incorporarà una petita cafeteria amb productes de proximitat.
La intenció dels nous responsables és obrir les portes a finals d'estiu. El projecte de transformació té un precedent de la mà de l'agència de viatges: el 2019 la mateixa empresa va encarregar-se de convertir la llibreria Quera del carrer Petritxol —la més antiga de Barcelona— en l'Espai Quera, que combina llibres, restauració i propostes culturals.
Fundada el 1983 gràcies a l'empenta del pare de Josep Morales, la llibreria Sant Jordi oferia llibres de gran format i volums difícils de trobar o descatalogats de temàtiques com l'art, la fotografia, el disseny i la història, però també novel·les i assaigs. Paradoxalment, quan va néixer la llibreria ho va fer en un local que era una botiga de souvenirs. Cinc dècades després, la llibreria Sant Jordi s'ha convertit en l'únic establiment no destinat al turisme del carrer Ferran, l'únic des de la Rambla fins a la plaça Sant Jaume que no és un bar, un restaurant, una botiga de carcasses de mòbil o una franquícia.