Sector editorial
Llegim Actualitat 05/10/2018

Liber 2018 tanca les portes amb "més visitants, més activitat i més optimisme"

Ha atret gairebé 11.000 professionals del sector, un 10% més

Ara / Acn
3 min
Un dels estands de la fira Liber 2018

BarcelonaGairebé 11.000 professionals del món de l'edició han passat per la 36a edició de la fira Liber, que ha tancat portes aquest divendres al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. El president de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE) i del comitè organitzador de Liber, Daniel Fernández, fa un balanç "molt positiu" d'aquest creixement d'un 10% respecte l'anterior edició, i confia que l'increment de visitants i d'activitat "tindrà un efecte positiu" en els resultats del sector, sobretot en l'apartat d'exportacions al continent americà. Fernández també s'ha felicitat per la possibilitat que el govern espanyol rebaixi l'IVA dels llibres digitals i ha confiat que la mesura "es pugui traslladar aviat".

Liber 2018 tanca aquest divendres havent aplegat professionals de tota la cadena de valor del llibre i reflectit algunes de les tendències que estan marcant l'evolució del mercat editorial. La fira ha atret prop d'11.000 professionals, un 10% més que l'edició passada, organitzada per Fira de Barcelona. Entre ells destaquen els 550 compradors i prescriptors clau en la compra i distribució de llibres en mercats exteriors convidats directament per l'organització i per les entitats promotores, interessats a conèixer l'oferta dels 361 expositors participants i predisposats a fer comandes 'in situ'.

La reducció de l'IVA del llibre digital, una mesura de foment de la lectura

Daniel Fernández s'ha mostrat satisfet amb les xifres i el desenvolupament de la cita editorial. "S'han confirmat les bones perspectives inicials: més visitants, més activitat, més optimisme", ha expressat. Fernández s'ha felicitat també per la notícia amb què començava aquest Liber –que va inaugurar el ministre de Cultura i Esport, José Guirao–: la possibilitat de rebaixar l'IVA del llibre digital, equiparant-lo al llibre imprès. "Esperem que aviat es pugui traslladar aquesta mesura que, sens dubte, servirà per fomentar la lectura", ha subratllat.

Liber també actua com a baròmetre del mercat editorial. En aquesta ocasió, a través de les seves jornades professionals, taules rodones i altres presentacions, s'han abordat temes relacionats amb les tendències digitals a Europa i Amèrica Llatina, l'evolució dels audiollibres, els drets d'autor, les pensions dels escriptors, la traducció i correcció de textos, el préstec bibliotecari de llibres digitals i la influència de la pirateria, així com de millores en la comercialització i promoció de llibres.

També hi ha hagut espai per a la poesia, l'edició acadèmica, l'assaig, la il·lustració o l'adaptació d'obres literàries a la gran pantalla. I s'han analitzat les propostes comunitàries per a un mercat únic digital, així com la reforma de les entitats de gestió en la llei de propietat intel·lectual. En total s'han dut a terme 114 sessions amb 236 ponents. Es calcula que, en conjunt, més de 2.400 persones han assistit a aquests espais formatius i de debat.

L'expansió de l'audiollibre

Paral·lelament, enguany també s'ha reflectit l'aposta del sector editorial per esdevenir proveïdora habitual de continguts d'altres indústries culturals com ara el cinema o els videojocs. La fira ha acollit trobades i entrevistes de negocis entre editors, agents literaris i autors amb productors audiovisuals vinculats al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges i amb empreses que desenvolupen videojocs per promoure la venda de drets. Així mateix, Liber 2018 ha parat atenció tant a l'evolució digital del llibre com a l'autoedició amb dues àrees específiques. A la Zona Digital hi han participat una dotzena d'empreses amb productes i serveis tecnològics relacionats amb l'edició, distribució i comercialització del llibre digital, així com diferents solucions per a audiollibres, un format en plena expansió. D'altra banda, la Zona de l'Autor ha permès als escriptors independents conèixer eines d'autoedició i serveis vinculats a la creació, producció, venda i promoció de llibres.

Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid alternadament, fet que ha volgut ressaltar Daniel Fernández: "La nostra fira és exemple d'harmonia i cooperació entre les dues ciutats, que s'apliquen una saludable competència per millorar cada any, cosa que repercuteix en benefici del món del llibre". La pròxima edició de Liber tindrà lloc del 9 a l'11 d'octubre del 2019 a Madrid.

stats