Reconeixement institucional

L'escriptor libanès Amin Maalouf, Premi Internacional de Catalunya

El Govern ha valorat la seva defensa de la diversitat cultural d'identitats i llengües

BarcelonaEl Govern ha concedit el 36è Premi Internacional Catalunya a l’escriptor libanès Amin Maalouf, per l’extraordinari valor literari de la seva obra. El Govern ha valorat "el sentit ètic profund, que posa en relleu la diversitat cultural d’identitats, llengües i països", de la seva literatura. L'escriptor sempre ha defensat que la cultura pot ajudar al diàleg entre persones. "Parlar d'un diàleg entre cultures o religions no vol dir gran cosa. El diàleg és entre els éssers humans. I l'instrument mitjançant el qual les persones poden dialogar més enllà de les seves creences i pertinences és l'art. Vivim molt a prop els uns dels altres, però ens coneixem molt poc, hi ha una mena de falta de curiositat generalitzada respecte dels altres", assegurava en una entrevista a l'ARA.

Amin Maalouf (Beirut, 1949) va treballar com a periodista abans de dedicar-se exclusivament a la literatura. Va cobrir diversos esdeveniments internacionals importants com la guerra del Vietnam i la revolució de l’Iran, i va fer reportatges a més de 60 països. El 1985, durant la guerra civil libanesa, es va exiliar a França i va dedicar-se només a escriure llibres. Va obtenir el Premi Goncourt el 1993 per La roca de Tànios; el 2005, el Premi Terenci Moix per Orígens; i el 2010, el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres el 2010 per la seva tasca en el foment del diàleg entre Orient i Occident.

Cargando
No hay anuncios

La seva obra, amb el teló de fons del Mediterrani, posa el focus en la diversitat, en la condició estrangera de tots els éssers humans, i en la necessitat de parlar i conèixer les altres cultures. Això ha estat així tant a les seves obres de ficció (Lleó l’Africà, Samarcanda, Els jardins de llum, El segle primer després de Béatrice, La roca de Tànios, Les escales de Llevant i El periple de Baldassare), com als seus assaigs (Les croades vistes pels àrabs, Les identitats que maten, Orígens i Un món desajustat).

El Premi Internacional Catalunya, concedit cada any des del 1989, reconeix persones o institucions que han fet aportacions significatives en el camp cultural, científic o humà. Aquest any, s’han presentat 74 candidatures al guardó, que està dotat en 80.000 euros. El lliurament del premi tindrà lloc el 2 de desembre al Palau de la Generalitat.