Sector editorial

Abacus i Jaume Roures compren els segells del Grup Enciclopèdia

Amb l'adquisició es crearà un nou grup editorial en llengua catalana

BarcelonaAbacus i el productor Jaume Roures han arribat a un acord amb el Grup Enciclopèdia per comprar-ne els segells (Univers, La Galera, Elastic, Viena, Catedral, Bridge, Rata, Kaji, Ediciones Invisibles, Enciclopèdia) i estan en negociacions per ultimar-ne els detalls. D'aquesta manera, els projectes editorials d'Enciclopèdia Catalana s'integraran dins d'un nou grup empresarial juntament amb els segells d'Abacus (Ara Llibres, La Casa dels Clàssics, Inuk i Amsterdam).

En aquest nou grup, encara sense nom, també s'integraran els interessos editorials de Jaume Roures. Segons Abacus, que cita dades de GFK, en total, el nou grup tindrà prop del 8% de quota de mercat en català a Catalunya i es convertirà en el segon grup editorial en català del país. L’acord també inclou incorporar al nou grup els equips editorials i comercials d’Enciclopèdia, formats per una trentena de persones.

Cargando
No hay anuncios

El director general d’Abacus, Oriol Soler, explica que "aquesta operació és una mostra més del compromís d’Abacus amb la llengua i la cultura catalanes i amb la necessitat d’enfortir les indústries culturals del país". "El nostre objectiu és mantenir vius els valors que sempre ha representat Enciclopèdia Catalana", afegeix Soler. Segons Roures, la seva participació en aquest projecte neix de la voluntat de “garantir la continuïtat de projectes editorials històrics i de gran importància per al país”. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha celebrat l'acord. "Creiem que Enciclopèdia ha pres la millor decisió que podien prendre per poder seguir", ha dit Garriga, que ha precisat que la conselleria ha "acompanyat" els grups en el procés però no hi ha intervingut.

L’operació inclou segells històrics com La Galera, dedicat al públic infantil; Univers, de narrativa en català; Catedral, de narrativa en castellà; Elastic Books, de literatura per a joves; Viena, centrat principalment en la traducció de clàssics en català; Ediciones Invisibles, centrat en la traducció de clàssics en castellà; Kaji, de manga en català; Bridge, segell crossover, i Rata, de literatura singular.

Cargando
No hay anuncios

Nova etapa a Enciclopèdia

L'adquisició és fruit de la situació límit del Grup Enciclopèdia Catalana, que està ofegat per un deute de 15 milions d'euros i la setmana passada va dur a terme un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de 15 persones. Segons el director general del Grup Enciclopèdia, Joan Abellà, el deute estructurat forma part de les negociacions però assegura que quedarà "un balanç equilibrat i tranquil". La crisi d'Enciclopèdia va fer-se encara més profunda la setmana passada amb la marxa del Grup62 de la distribuïdora Àgora –de la qual Enciclopèdia és propietària–, que va suposar per a l'empresa la pèrdua d'un dels seus principals clients. Amb la venda dels seus segells editorials, Enciclopèdia iniciarà una nova etapa centrada en l'àmbit educatiu (amb els segells Text i En Veu Alta), en l'edició de grans obres (Enciclopèdia Art) i en l'activitat de la seva fundació, dedicada a fomentar la llengua i la cultura catalanes.

Cargando
No hay anuncios

A més a més, Àgora està negociant la venda de les participacions del magatzem d’Entredos, on mantenia una participació minoritària del 45%, que assumiria l'altre soci d'Entredos, Les Punxes. La distribuïdora del Grup, Àgora, continuarà la seva activitat com a client d'Entredos i prestarà aquest servei als segells literaris del nou projecte editorial. Abellà confia que la distribució de tots els segells tant d'Enciclopèdia com d'Abacus passin a distribuir-se amb Àgora una vegada tancat l'acord. "Seria una maniobra lògica", diu. Segons explica el Grup Enciclopèdia en un comunicat, la marxa d'Entredos "forma part del pla de reestructuració financera previst amb diverses fases que va incloure la venda de la seu de la companyia".

Un altre dels temes que queda pendent és la demanda que van presentar la vintena de segells de Xarxa de Llibres contra Àgora el novembre passat. Les editorials reclamen a la distribuïdora 2,8 milions d'euros en pagaments endarrerits i llibres que han quedat bloquejats al magatzem d'Entredos. Segons Abellà, la intenció d'Àgora és retornar els llibres aprofitant també la sortida del Grup 62 i reduir l'import que se'ls demana "en un 70%".