Literatura

Els ‘thrillers’ de Jaume Clotet i César Pérez Gellida s'imposen als premis Pla i Nadal

Un monjo i una mossa d'Esquadra protagonitzen ‘La germandat de l’àngel caigut’, i una misteriosa 'femme fatal' ‘Bajo tierra seca’

BarcelonaEl dia de Reis està impregnat de la il·lusió d'haver obert els regals i, al mateix temps, de la basarda d'haver de tornar imminentment a la rutina laboral i escolar. Sigui com sigui, la nit del 6 de gener llueix cada any amb la gala dels premis literaris més matiners de l’any, impulsats per l'editorial Destino: el premi Nadal i el premi Josep Pla.

El thriller amb tints històrics és el gènere de les dues obres premiades: el periodista i escriptor Jaume Clotet (Barcelona, 1974) s'ha emportat el 56è premi Josep Pla, dotat amb 10.000 euros, amb La germandat de l'àngel caigut, una història a cavall entre el setge d’Acre del 1291 i l'actualitat. I César Pérez Gellida (Valladolid, 1974) s’endú els 30.000 euros del premi Nadal amb Bajo tierra seca, un relat de suspens rural ambientat a l'Extremadura del començament del segle XX.

Cargando
No hay anuncios

Després de les històries sobre el dol de Manuel Vilas i Gemma Ventura premiades l'any passat, el Nadal i el Pla tornen a les històries trepidants i de suspens, com havia passat l'any 2019 amb Los crímenes de Oxford, de l'escriptor argentí Guillermo Martínez, i el 2016 amb La fada negra, de Xavier Theros. Tant La germandat de l’àngel caigut com Bajo tierra seca sortiran a la venda el 7 de febrer.

Una trama entre el segle XIII i la Catalunya d'ara

La germandat de l'àngel caigut és la segona novel·la en solitari de Clotet, que va debutar amb David de Montserrat a Lliures o morts (Columna, 2012), una de les novel·les més exitoses sobre el 1714. El seu nou llibre narra un enfrontament entre el bé i el mal que pot posar en risc els fonaments de l'Església. La història arrenca a Terra Santa, durant el setge d'Acre del 1291, quan un grup de cavallers templers fugen emportant-se el secret més ben guardat de la cristiandat. Més endavant, la novel·la fa un salt temporal i prenen el protagonisme un monjo de Montserrat i una mossa d'esquadra.

Cargando
No hay anuncios

"Soc periodista, i l'ofici d'escriptor és molt solitari. Té bons moments i moments més difícils, per això estic molt agraït pel premi", ha dit Clotet al recollir el guardó. L'escriptor, que es va presentar al concurs amb el pseudònim de Bernat Bosch, ha assegurat tenir "el convenciment que el Josep Pla és un premi molt estimat pel públic i molt esperat". "Crec que avui m'he convertit en escriptor", ha afegit. Clotet també ha explicat com ha inculcat la lectura a les seves filles: "Escriure és una cosa molt important, i llegir encara ho és més. Animar les noves generacions a llegir és el millor que podem fer en aquest país", ha subratllat.

L'escriptor, que va ser director de comunicació de la Generalitat, ja va guanyar el 2016 el premi Néstor Luján de novel·la històrica amb El càtar proscrit(Columna, 2016), que protagonitzava un noble que va existir realment entre les acaballes del segle XII i el començament del segle XIII, Jaspert de Barberà. També entre la història i la ficció, el personatge principal de Lliures o morts era el militar Ermengol Amill (1665-1732), un personatge real considerat un heroi oblidat del 1714.

Cargando
No hay anuncios

A aquesta edició del Pla s'hi han presentat 44 obres, entre les quals abunden precisament els thrillers i les novel·les històriques. El jurat està format pels autors Laia Aguilar, Marc Artigau, Montse Barderi, Manuel Forcano i l'editora Glòria Gasch, que han decidit el premi per majoria.

Una ‘femme fatale’ misteriosa

César Pérez Gellida és un dels autors més llegits del thriller espanyol. Se’l coneix sobretot per la trilogia formada per Memento mori, Dies irae i Consummatum est, el primer volum de la qual ja ha estat adaptat en forma de sèrie per Amazon. Amb Bajo tierra seca, l'autor aprofundeix en la seva línia amb una història sobre Antonia Monterroso, una dama misteriosa i seductora que marca el destí dels homes que es troba amb passió i sang. El personatge desapareix després que es produeix un tràgic incendi, i el lector va coneixent la seva vida a través de flashbacks. El jurat, format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales, ha destacat "la gran personalitat estilística" de la novel·la. Aquesta ha sigut una edició molt especial del Nadal, amb una xifra rècord de participació de 937 originals.

Cargando
No hay anuncios

"Aquesta novel·la ha viatjat amb mi durant anys dins el meu cap, la volia afrontar en el moment que sentís la maduresa de l'ofici", ha explicat Pérez Gellida, que també és el director de la setmana de novel·la negra de Valladolid, la Blacklladolid. També ha mostrat la seva alegria per entrar en un palmarès en el qual hi ha autors i autores tan importants com Ana Maria Matute, Gustavo Martín Garzo i Miguel Delibes. Sobre la novel·la, ha apuntat que un dels seus temes és "com l'hostilitat pot fer les persones més hostils".

Destino va llançar el premi Nadal l’any 1944, i amb 80 edicions és el guardó literari més antic de l’Estat. La història del premi Nadal es remunta a la proposta de crear un guardó literari que Ignasi Agustí, director de la revista Destino, va fer als seus socis de setmanari i editorial, Josep Vergés i Joan Teixidor. Un dels models era el Crexells, instaurat per l’Ateneu el 1928 per reconèixer una novel·la inèdita en català. Entre els guanyadors del Nadal hi ha Carmen Laforet, J.M. Gironella i, més recentment, Álvaro Pombo, Ana Merino i Najat El Hachmi. El premi Josep Pla va néixer l'any 1968 i en 56 edicions ha reconegut autors com Terenci Moix, Llorenç Villalonga, Carme Riera, Miquel de Palol, Eva Piquer, Antoni Bassas, Lluís Foix i Toni Cruanyes. En l’última edició, la guanyadora va ser l'escriptora Gemma Ventura amb la novel·la La llei de l'hivern.