Literatura
Llegim Actualitat 31/01/2023

La intel·ligència artificial permet descobrir una obra inèdita de Lope de Vega

Es tracta d'una comèdia titulada 'La francesa Laura', escrita cinc o sis anys abans de la mort del dramaturg

2 min
Un detall del manuscrit que a partir d'ara s'atribueix a Lope de Vega

BarcelonaEl fons de manuscrits teatrals de la Biblioteca Nacional espanyola, a Madrid, amaga molts tresors encara per descobrir. Un d'ells acaba de ser identificat gràcies a la intel·ligència artificial: es tracta de la comèdia teatral La francesa Laura, escrita per Lope de Vega (1562-1635), un dels dramaturgs i poetes més importants del Segle d'Or espanyol, cinc o sis anys abans de la seva mort.

La troballa ha estat possible gràcies a l'ús d'intel·ligència artificial per part dels investigadors Álvaro Cuéllar i Germán Vega, de les universitats de Valladolid i Viena, la col·laboració del grup PROLOPE, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el projecte ETSO (Estilometria Aplicada al Teatre del Segle d'Or), que analitza manuscrits antics amb un grau de precisió molt alt a través del programa Transkribus.

Després que La francesa Laura fos estudiada per Transkribus, es va comparar amb unes 1.300 obres teatrals del Segle d'Or, corresponents a 350 autors, per provar de relacionar el seu contingut amb algun dels autors de l'època. A través dels processos de machine learning –una de les principals branques de la intel·ligència artificial– es pot esbrinar quin autor ha escrit una obra partint de les paraules emprades i la freqüència d'ús als textos. En el cas de la comèdia analitzada, els usos lèxics coincidien en un 99% amb els de Lope de Vega.

Posteriorment, el resultat s'ha contrastat amb recursos tradicionals de la investigació filològica, entre els quals hi ha la versificació (quina mètrica feia servir Lope de Vega a les seves obres), l'ortologia (la pronúncia de les paraules i l'ús de diftongs, hiats i sinalefes) i l'estudi dels ecos temàtics de l'autor, però també de les estructures lèxiques fetes servir en aquesta obra i comparant-la amb altres textos del dramaturg pròxims al temps en què va ser escrita.

La francesa Laura no és l'única obra de Lope de Vega identificada durant l'última dècada. El 2014, el professor Alejandro García Reidy, investigador del grup PROLOPE i professor de la Universitat de Syracuse, va localitzar, també a la Biblioteca Nacional espanyola, Mujeres y criados, una comèdia escrita entre el 1613 i el 1614 que es donava per perduda.

stats