Gran notícia per al llibre en català: les vendes creixen un 12%
El sector editorial també augmenta un 3,5% al conjunt de l'Estat, on la facturació puja fins als 2.815 milions d'euros
BarcelonaEncara que durant l'última setmana el sector del llibre hagi estat notícia a causa de la situació delicada de Grup Enciclopèdia i Vicens Vives –tots dos ultimen retallades de la plantilla, i no es descarten mesures encara més dràstiques–, la valoració anual del Gremi d'Editors de Catalunya ha estat marcada per les bones notícies.
A més de confirmar la consolidació del creixement del sector, que "tancarà l'any amb un increment estimat del 3,5%", segons ha explicat el seu president, Patrici Tixis, la notícia més destacable ha tingut a veure amb l'augment de vendes del llibre en català: creixen un 12% respecte a l'any anterior. Com s'ha pogut donar un increment tan notable? "Després de la pandèmia, les vendes generals van créixer, però el llibre català no va créixer al ritme de la resta –diu Tixis–. No ha estat fins a aquest 2023 que aquestes dades s'han corregit i ha estat per diversos factors: vam tenir un Sant Jordi esplèndid, la Setmana del Llibre en Català també ha anat molt bé i tant la literatura infantil i juvenil com el còmic han crescut". De fet, durant l'últim Sant Jordi la facturació es va enfilar fins als 23,6 milions d'euros, la xifra més alta de la història –segons es va comentar llavors–, i és durant la campanya de la diada que la proporció de llibres venuts en català arriba fins al 50%, percentatge molt superior al de la resta de l'any, que es troba al voltant del 30%. El president del Gremi d'Editors de Catalunya considera que "si es dediquen energies al nou Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya les xifres del futur de les vendes en català encara poden ser més interessants".
Quines xifres mou el llibre en català actualment? Si la facturació total del sector editorial a l'estat espanyol ronda els 2.815 milions d'euros –és l'estimació per a aquest 2023 aplicant-hi el 3,5% d'increment en relació amb l'exercici anterior–, les editorials catalanes facturen al voltant de 1.440 milions d'euros: la xifra representa el 53% del total de l'Estat, de manera que es lidera una vegada més el mercat. El sector del llibre mou uns 500 milions d'euros al mercat intern català. Uns 140 milions –aproximadament un 30% del total– correspon al llibre en llengua catalana. "El creixement d'aquest 2023 implica sumar més de 15 milions d'euros a la xifra de l'any passat", aclareix Tixis.
Així i tot, tenint en compte que durant els últims dos anys hi ha hagut una "crisi de costos que ha encarit les matèries primeres, com ara el paper, però també l'energia i el transport", continua el president del gremi, el preu de fabricació dels llibres s'ha acabat encarint, i això s'ha traduït en un augment mitjà del preu per exemplar "d'entre un 4 i un 5%".
Preferim llegir en paper i comprar en llibreries de proximitat
A més de l'excepcional increment de la venda de llibres en català, aquest 2023 ha confirmat diverses tendències sectorials. "El llibre en paper continua sent el gran motor del nostre sector –diu Tixis–. Ara mateix representa un 93% del total. El 7% restant correspon al llibre digital, i d'aquest 7% hi ha un 2% dedicat a l'audiollibre, un segment que encara creiem que pot créixer". El Gremi d'Editors de Catalunya xifra en 200 milions d'euros les pèrdues que genera anualment la pirateria.
Els catalans també preferim comprar a llibreries de proximitat, on ara per ara es fan més del 60% de vendes. "A Europa representen el 30% del mercat –aclareix el president del Gremi–. Al món anglosaxó, on el preu del llibre no és fix, sinó lliure, la xifra és del 10%". En comunitats autònomes com Madrid, la venda en llibreries de proximitat no supera el 40%.
En relació a la crisi en empreses com Enciclopèdia i Vicens Vives, Patrici Tixis ha evitat entrar en detalls: "Desitgem que la situació es pugui redreçar i que editorials emblemàtiques com aquestes puguin solucionar els seus problemes. Els estatuts del Gremi d'Editors no ens permeten entrar a valorar situacions individuals d'empreses".
La valoració anual del sector editorial s'ha fet coincidint amb la Nit de l'Edició, durant la qual s'ha reconegut diverses iniciatives, com ara L'Altra Editorial, que ha rebut el Memorial Fernando Lara, i el premi Ángel Crespo de traducció per a la versió de Núria Molines d'El hombre del jazmín y otros textos, d'Unica Zürn (Wunderkammer). S'ha reconegut també dos projectes editorials centenaris –la Bernat Metge i Editorial Joventut–, i tres que han bufat vint-i-cinc espelmes: Corimbo, MTM Editores i Símbol Editors.