Filosofia
Llegim Actualitat 28/06/2022

Francesc Torralba guanya el Premi Bones Lletres d’assaig humanístic

El filòsof s'endú el guardó amb 'L'ètica algorítmica', un llibre sobre com el món tecnològic està canviant la societat

2 min
El teòleg Francesc Torralba reivindica el silenci.

BarcelonaEl filòsof Francesc Torralba ha estat guardonat aquest dimarts amb el segon Premi Bones Lletres d'assaig humanístic que atorguen la Reial Acadèmia de les Bones Lletres i Edicions 62. Torralba s'ha endut el guardó amb L'ètica algorítmica, un assaig "amb voluntat divulgadora" sobre com el món tecnològic està canviant radicalment les formes de viure, diu el jurat, que està format per Lola Badia, Judit Carrera, Marta Segarra, Sergio Vila-Sanjuán i Borja de Riquer. Segons el jurat, el text reflexiona sobre "les formes de relacionar-nos, de pensar, d'estimar i de treballar" i "planteja grans qüestions respecte a la nostra identitat i la nostra societat". El premi està dotat amb 6.000 euros.

"El desenvolupament exponencial de la robòtica aplicat en tots els camps de la vida exigeix, per part de la ciutadania, criteris clars, un diàleg públic interdisciplinari, un debat al bell mig de l’àgora a fi de determinar com volem que sigui la societat del demà. La tecnologia desbocada ens pot conduir al pitjor dels mons possibles. Necessitem consolidar un humanisme tecnològic de base àmplia", afirma Torralba sobre el llibre. L'ètica algorítmica es publicarà a l'octubre a Edicions 62.

Francesc Torralba és autor d'un centenar de llibres, entre els quals destaquen El sentit de la vida (Ara Llibres, 2008), El valor de tenir valors (Ara Llibres, 2012), Córrer per pensar i sentir (Angle, 2015) i Món volàtil (Columna, 2018). A banda de la seva faceta com a escriptor i assagista, Torralba és doctor en filosofia i teologia i catedràtic de la Universitat Ramon Llull. Actualment exerceix de professor i dirigeix el Ramon Llull Journal of Applied Ethics. El Premi Bones Lletres d'assaig humanístic es va crear a finals del 2020 amb l'objectiu d'impulsar la creació i la difusió d'aquest gènere. L'any passat va reconèixer Cèlia Cañellas i Rosa Toran amb el llibre Hilda Agostini.

stats