Literatura
Actualitat16/06/2022

Focus i Comanegra premiaran amb 25.000 euros la millor novel·la inèdita de Barcelona

La història guanyadora del nou premi Santa Eulàlia podrà tenir versió teatral i audiovisual

BarcelonaEl panorama literari català suma des d'aquest dijous un nou reconeixement: el premi Santa Eulàlia de novel·la de Barcelona. Es tracta d'una iniciativa impulsada per Àfora Focus i l'editorial Comanegra que buscarà la millor novel·la en català sobre la ciutat i li atorgarà 25.000 euros. "A Barcelona hi ha una quantitat important d'obres sobre la ciutat, però fins ara hi havia un gran premi oblidat: el de la millor novel·la sobre Barcelona. El Santa Eulàlia serà el premi amb més dotació d'una editorial independent", explica el director de Comanegra, Joan Sala. "Volem editar els textos del moment que es puguin convertir en grans produccions teatrals", afirma el president del Grup Focus, Daniel Martínez.

Per escollir l'obra guanyadora, els impulsors del premi han convocat un jurat format pel doctor en filologia catalana Francesco Ardolino; l'escriptora Llucia Ramis; l'historiador Enric H. March; la directora executiva de Comanegra, Alba Cayón, i el vicepresident d'art i continguts del Grup Focus, Jordi González. La novel·la guanyadora es publicarà a principis de març a la col·lecció Narratives de Comanegra. El guanyador cedirà en exclusiva els drets de l'obra a l'editorial en forma de llibre i en exclusiva a Àfora els drets d'adaptació i explotació de l'obra als formats teatral i audiovisual. La intenció és que la novel·la premiada es converteixi en un futur en un espectacle, un film o una sèrie per "arribar al màxim de públic", destaca Martínez. La convocatòria del premi estarà oberta des d'aquest dijous fins al 3 d'octubre i s'entregarà el 12 de febrer del 2023.

Cargando
No hay anuncios

El premi vol "convocar la imaginació" i "motivar els autors a descobrir Barcelona més enllà dels límits geogràfics", afirma el director de la Fundació Romea, Fèlix Riera, que cita Mercè Rodoreda, Salvador Espriu i Eduardo Mendoza com a escriptors de referència del reconeixement. Riera subratlla que el premi "se situa al costat d'altres com el Sant Jordi, el Ramon Llull i el Josep Pla" i que "contribuirà a definir una mica més Barcelona com a ciutat literària". El nou guardó també dona continuïtat a la tasca de Comanegra per potenciar la literatura de la capital catalana, que va començar amb la recuperació de Barcelona pam a pam d'Alexandre Cirici (2012) i ha seguit amb altres propostes, com la sèrie Matar el monstre i títols com Barcelona a cau d'orella, de Xavier Theros (2013), i La noria, de Luis Romero (2016). El Santa Eulàlia serà "un incentiu més per narrar la ciutat, acollir la pluralitat de mirades sobre aquest escenari i fomentar el talent", diu l'editor de Comanegra, Jordi Puig.

El primer congrés per als espectadors teatrals

El premi Santa Eulàlia no és l'única iniciativa recent d'Àfora Focus. El grup ha presentat aquesta setmana el primer Congrés Internacional d'Espectadors de Teatre, que tindrà lloc del 24 al 26 d'octubre. "Volem conèixer les opinions, els gustos i les motivacions dels consumidors teatrals i fer partícip el sector de les conclusions", explica Martínez, que afegeix que les sales es troben ara mateix "en un moment dur per la baixada notòria de públic". El congrés vol trobar respostes al canvi d'hàbits del públic teatral i per això convocarà espectadors assidus, però també experts, artistes i gestors culturals d'arreu del món. El director del TRESC, Pepe Zapata, s'encarregarà de comissariar-lo al costat d'un consell assessor format per dramaturgs, acadèmics, consultors culturals i espectadors.

Cargando
No hay anuncios

Durant els tres dies de congrés es duran a terme taules rodones, sessions plenàries, accions artístiques i tallers pràctics al voltant del fet escènic. Tot plegat es podrà seguir presencialment des del Teatre Romea i virtualment a través d'una plataforma immersiva creada per a l'ocasió. El congrés ja compta amb més de 50 congressistes convidats de 25 països diferents, com ara el Regne Unit, Xile, Mèxic, Itàlia i França. Per assistir-hi caldrà adquirir una entrada presencial amb un cost de 100 euros o bé una entrada virtual de 75 euros.