Llegim Actualitat 30/06/2021

Les cooperatives Abacus i Som es fusionen

El 2019 les dues entitats juntes es van acostar a una facturació de 100 milions d'euros

2 min
Una imatge de l'assemblea en què s'ha aprovat la fusió de Som i Abacus

Barcelona"Avui neix una nova cooperativa amb la voluntat de defensar la cultura i l'educació, i al servei d’un país i un món millor", ha explicat aquesta tarda el Grup Som a través de Twitter. Som es fusiona amb Abacus i la cooperativa resultant serà Som Abacus i comptarà amb prop de 700 socis treballadors: Abacus n’aportarà gairebé 600 i Som un centenar més. El 2019 les dues entitats juntes es van acostar a una facturació de 100 milions d’euros (86,8 milions d’Abacus i més de 10 milions de Som).

Seguint la mateixa estructura que actualment té la cooperativa educativa, el pes de l’òrgan de govern el continuaran portant els socis consumidors (un 60%), mentre que el 40% restant serà dels socis treballadors. Segons fonts coneixedores de la fusió, el pas que fan les dues cooperatives és el que estan duent a terme la majoria d’empreses de distribució de continguts. A escala molt més gran, per exemple, Netflix va passar de la distribució a crear continguts. Les mateixes fonts deixen clar que les dues cooperatives són complementàries i que Abacus es continuarà centrant en la venda de continguts educatius i culturals, mentre que Som en crearà.

Un milió de socis

Abacus va néixer l’any 1968 i va tancar el 2019 –últimes dades disponibles– amb una facturació de 86,8 milions, una xifra lleugerament inferior a la del 2018, que va ser de 88,2 milions d’euros. Segons la seva memòria, el 2019 la cooperativa comptava amb prop d’un milió de socis consumidors (959.665) i amb 579 socis treballadors. Té 48 botigues a Catalunya, el seu director general és Miquel Àngel Oliva, i la seva presidenta, Maravillas Rojo.

Pel que fa a Som, centrat en la producció de continguts culturals, editorials i audiovisuals, va néixer el 2003. Entre les principals capçaleres, disposa de SàpiensPetit SàpiensCuina i Descobrir. També té les editorials Ara Llibres, la Bernat Metge i Amsterdam. Segons la seva web, disposa d’una plantilla de més de 80 treballadors, 57 dels quals són socis, i té 40.000 subscriptors. Oriol Soler és el director general de Som i Jordi Creus és el president del consell rector.

stats