La Biblioteca de Catalunya compra el valuós 'Calaix de Sastre' del baró de Maldà
La Generalitat ha pagat 400.000 euros per aquest gran document per conèixer la Barcelona de finals del segle XVIII i principis del segle XIX
BarcelonaLa Biblioteca de Catalunya ha fet públic, a través del pòdcast Una caixa de sorpreses, d'una valuosa adquisició recent de la institució: ha comprat els 61 volums originals del Calaix de sastre de Rafael d'Amat i de Cortada, baró de Maldà, que recorre 50 anys de la història barcelonina –va ser escrit entre 1769 i 1819– i que fins ara només s'ha pogut llegir parcialment. L'obra era propietat de l'actual hereu del baró, el músic i compositor Alfonso de Vilallonga, i el contracte es va signar ahir mateix, segons confirma Marga Losantos, cap del Servei d'Accés i Obtenció de Documents de la Biblioteca de Catalunya. El Departament de Cultura de la Generalitat ha explicat que ha pagat 400.000 euros per l'extens dietari del baró.
Abans d'aquesta adquisició, la Biblioteca de Catalunya ja tenia vuit toms corresponents a cinc obres o sèries del Calaix de sastre: quatre toms corresponents a assentaments dietarístics relacionats amb les guerres, un tom d'una versió en castellà del període 1770-1782, un altre referent al període 1779-1783, un setè dedicat a Viles i ciutats de Catalunya, i un últim dedicat a viatges o excursions i festes majors. A l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona hi ha cinc manuscrits més: s'hi van quedar el 1940 quan, acabada la Guerra Civil, es va retornar al propietari el Calaix de Sastre. Va ser l'historiador i arxiver Agustí Duran i Sanpere qui va fer copiar el dietari, i aquest és el text que es conserva a la Casa de l'Ardiaca. És la còpia de 1940 la que va utilitzar l'editor Ramon Boixareu per fer una edició extractada, que va ser publicada per Curial en onze volums (1987-2005) i que des de fa anys està descatalogada.
Un retall d'història imprescindible (i en català)
El baró de Maldà va reescriure els dietaris de joventut i la versió que ha comprat la Biblioteca de Catalunya és la revisada i definitiva, mentre que els materials conservats a les institucions són còpies, majoritàriament. Fins ara, els únics volums del baró de Maldà que s'han pogut editar amb criteris filològics són Miscel·lània de viatges i festes majors i Viles i ciutats de Catalunya, a càrrec de Margarida Aritzeta, i publicats per Barcino el 1994 i 1996, respectivament. L'adquisició posarà el Calaix de sastre a l'abast d'estudiosos i interessats que en vulguin preparar noves edicions.
Rafael d’Amat i de Cortada va començar a escriure el seu dietari el 1769, als 23 anys, i va mantenir aquesta afició fins a la seva mort, el 1819, quan en tenia 72. El Calaix de Sastre, escrit en català,és el nom d’aquesta obra monumental. S'hi recull bona part de la vida barcelonina a peu de carrer d’aquells anys. El baró de Maldà pertanyia a l'aristocràcia catalana i va ser testimoni directe dels profunds canvis socials, polítics i econòmics de finals del segle XVIII i inicis del XIX, tal com evidencia el seu dietari, tot i que la finalitat d'escriptura va ser "l'entreteniment personal" i "complir una rutina diària", segons admet el biògraf de l'autor, Vicenç Pascual, a El Baró de Maldà: materials per a una biografia (PAM, 2003).