Va de llibres

Adrià Cortadellas (Fetus) recomana la biografia d'"un heroi proletari"

El cantant del grup de punk-folk recomana ‘El curt estiu de l’anarquia. La vida i la mort de Durruti (1896-1936)’, de Hans Magnus Enzensberger

2 min
Adrià Cortadellas, al centre, amb els altres músics del grup Fetus.

Barcelona"De tant en tant em passa que curso obsessions per algun personatge o per algun episodi històric concret", explica Adrià Cortadellas, cantant i guitarrista del grup Fetus. "Doncs bé: ja fa uns mesos que m’ha agafat ben fort per Buenaventura Durruti i és per això que em veig obligat a recomanar fermament la lectura d'El curt estiu de l’anarquia. La vida i la mort de Durruti (1896-1936), de Hans Magnus Enzensberger", afegeix. Es tracta d'un llibre publicat originàriament en alemany el 1972, del qual Virus Editorial va fer una edició en català amb traducció d'Anna Soler Horta. L'obsessió de Cortadellas per Durruti ha coincidit amb les tasques per enllestir el nou disc de Fetus, Càntir nou fa aigua fresca, que es publicarà l'11 d'octubre i amb el qual la banda consolida la línia de punk-folk (amb Jaume Arnella i els Pogues al mirall) dels àlbums Sota, cavall i rei (2021) i La serra dels perduts (2022).

La portada del disc 'Càntir nou fa aigua fresca', del grup Fetus.

Enzensberger relata "l’apassionant història de Durruti, aquest heroi proletari, des de la seva infància fins a la mort, que va cloure amb un dels seguicis fúnebres més massius que mai ha acollit Barcelona". "Diu l’autor que la vida de Durruti no havia estat escrita per ningú, perquè ningú s’havia atrevit a fer-ho: s’hauria assemblat massa a una novel·la d’aventures –explica Cortadellas–. Segurament per això la narra basant-se exclusivament en documents i entrevistes a testimonis. Fa una reconstrucció fragmentària en què no falten incerteses que enalteixen el mite, que simbolitza en si mateix tot un corrent de pensament, d’anhels i de lluita. El llibre m’ha semblat una delícia, no només per conèixer aquest personatge únic i la seva època, sinó també l’anarquisme i els moviments polítics i socials que el van acompanyar".

stats