EFE
La Habana

Mor el poeta cubà Rafael Alcides als 85 anys

Era una de les veus poètiques més rellevants de la segona meitat del segle XX a l'illa

Rafael Alcides / FERNANDO DÍAZ / EFE Zoom

L'escriptor cubà Rafael Alcides, considerat un dels últims grans poetes vius de l'illa, ha mort a l'Havana als 85 anys. Alcides (Bayamano, 1933) havia viscut les dues últimes dècades apartat de la vida pública. Va formar part de la Generació Poètica del 50, juntament amb altres noms com Fayad Jamís, Pablo Armando Fernández i Antón Arrufat.

Els seus primers poemaris van ser 'Himnos de montaña' (1961), 'Gitana' (1962) i 'La pata de palo' (1967). A finals de la dècada dels 60 Alcides va decidir per primera vegada retirar-se de l'escena cultural cubana. Va tornar-hi uns anys després amb la que es convertiria en la seva obra més reconeguda, 'Agradecido como un perro' (1983). El llibre el va consolidar com un dels poetes cubans de referència de la segona meitat del segle XX.

Els seus últims textos publicats a Cuba van ser 'Noche en el recuerdo' (1989), 'Y se mueren, y vuelven, y se mueren' (1989) i 'Nadie' (1993). Durant la crisi econòmica del 1990 a Cuba Alcides va retirar-se de la vida cultural i va desaparèixer de l'escena pública de l'illa. En una entrevista a Efe el 2009 durant un viatge a Espanya per presentar un nou llibre el poeta va explicar que estava "decebut" amb la Revolució Cubana.