Núria Juanico
Barcelona

Libelista posa les bases per convertir-se en "l'Amazon de les llibreries independents"

La plataforma de venda d'exemplars digitals i en paper reivindica la prescripció de llibreters de "carn i ossos" en comptes de portals amb algoritmes

Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Paula Jarrin, llibretera de la Llibreria Al·lots, Àurea Juan, responsable de gestió de Libelista i Laura Huerga, editora de Raig Verd Editorial a la presentació de la plataforma / ACN Zoom

Libelista es vol convertir en la llibreria de guàrdia d'aquest estiu. Després d'uns anys "en procés d'experimentació", segons el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, el portal de venda d'exemplars digitals i en paper s'ha donat a conèixer aquest dimecres. "Ara el projecte ja està plenament operatiu", ha dit Daura, que assegura que el projecte neix "fort i amb empenta". Libelista es va començar a gestar el 2012 sota el nom de Liberdrac. El 2015 la plataforma va adoptar el nom actual i, més endavant, va incloure també la venda d'exemplars en paper. 

Amb 140 llibreries independents associades arreu de l'estat espanyol, Libelista vol potenciar el valor dels comerços de proximitat i donar-los visibilitat. "Volem ser un Amazon de llibreries independents en xarxa", afirma la responsable de gestió del portal, Àurea Juan. La plataforma permet comprar llibres i e-books. En el cas dels primers, es poden rebre a casa (amb un port de 3,40 euros) o bé recollir-los a una llibreria propera de forma gratuïta. Els enviaments tarden entre quatre i cinc dies i es poden aconseguir tota mena de llibres, des de novetats fins a títols de fons o descatalogats.

Les llibreries associades, que paguen al voltant de 300 euros l'any per formar part de la plataforma, reben un percentatge de la compra de cada usuari. A més, tenen l'opció d'elaborar prescripcions de títols per part de "llibreters de carn i ossos", amb l'objectiu de combatre així "els portals que funcionen amb algoritmes", diu Juan. De moment, Libelista té 4.850 usuaris registrats i, des del seu funcionament, ha gestionat 1.523 comandes. De cara a la tardor, esperen posar en marxa un portal en euskera i tirar endavant projectes d'autoedició. Libelista és una iniciativa del Gremi de Llibreters de Catalunya, Nube Digital, 'Núvol', Espurna, Parcir, Bassa i Trasloan Llibres.