EL NOM, EL MÓN

Virgínia

Per començar, us proposo un exercici. Formuleu-vos dues preguntes. La primera: quantes Virgínies coneixeu personalment? I la segona: quan us demanen un personatge famós amb aquest nom, qui us ve al cap? M'arrisco a apuntar quines seran les respostes majoritàries. Segurament coneixeu només una Virgínia, o potser cap. I pel que fa a la segona pregunta, el personatge que recordeu és Virginia Woolf. Ens trobem davant d'un nom que no és gaire comú i, potser per això, té molta personalitat. És un nom llarg, difícil d'escurçar i la veritat és que costa imaginar un nadó de dies, un cosset tan menut, que encaixi bé amb un nom tan rotund.

Virgínia és un nom llatí que vol dir verge o donzella. A Europa és un nom que sempre ha estat present, però més aviat de manera escadussera. A Amèrica, en canvi, es va popularitzar arran de la creació de l'estat de Virgínia, un dels tretze primers de la Unió. El nom es va triar en honor de la reina Elisabet I, filla d'Enric VIII i Anna Bolena, a qui es coneixia com a Virgin Queen perquè mai no es va casar. L'estat nord-americà de Virgínia és conegut com "la mare dels presidents", ja que hi han nascut vuit presidents del país, entre els quals hi ha George Washington i Thomas Jefferson.

I acabem parlant de la Virgínia a qui tots recordem quan sentim aquest nom, l'admirada escriptora anglesa Virginia Woolf. Aquesta jove de bona família va transgredir les normes de la societat conservadora britànica i va crear, amb els seus germans i alguns amics intel·lectuals, l'anomenat Grup de Bloomsbury. Va escriure novel·les que van revolucionar la literatura - Al far, La senyora Dalloway, Les ones, Orlando -, va reivindicar "una habitació pròpia" -un àmbit creatiu- per a les dones i va morir fatalment ofegada per la seva malaltia mental. Ho aprofito per recomanar-vos els treballs de dues grans estudioses de Woolf, les catalanes Marta Pessarrodona i Pilar Godayol, si us interessa aprofundir en aquesta Virginia. Potser, qui sap, el seu esperit lliure us seduirà fins al punt de valorar el seu nom per posar-lo a la vostra filla.