Barcelona
EFE
Barcelona

Tot a punt per a la tercera edició de Tiana Negra

Al festival de novel·la negra en català, que se celebrarà el 23 i 24 de gener, s'hi presentaran els nous llibres de Margarida Aritzeta i Josep Torrents i hi participaran Albert Villaró, Jaume Benavente, Xavier Aliaga, Lluís Llort i Anna Maria Villalonga

Cartell de Tiana Negra Zoom

La nova novel·la de Margarida Aritzeta, 'L'amant xinès', o 'La sang és més dolça que la mel', de Josep Torrents, són dues de les obres que es presentaran en la tercera edició del festival Tiana Negra, que se celebrarà els dies 23 i 24 de gener i que també homenatjarà l'editor desaparegut Josep Forment.
El director de l'esdeveniment, Sebastià Bennasar, s'ha mostrat avui satisfet per les diferents activitats organitzades, que inclouen el lliurament del segon premi Memorial Agustí Vehí, un concert musical de "peces negres" a càrrec de la Societat Coral Joventut Tianenca, o un debat sobre "pageses assassines".
També ha destacat que el festival comença a ser conegut per al gran públic, amb escriptors que volen desplaçar-se fins a Tiana, i que ara "el repte de consolidar-lo i que els ciutadans ho acabin fent seu, a més d'incrementar el públic que passa per la població durant aquests dies".

Obrir les fronteres literàries
De les presentacions de llibres, ha recordat que Aritzeta torna a la novel·la negra, després de vint anys d'absència, "cosa que és molt bona notícia", mentre que el periodista Jordi Cervera a l'acte "La música dels camaleons" estarà acompanyat per tres inspectors dels Mossos d'Esquadra vinculats a la brigada especial d'intervenció.
D'altra banda, Bennasar ha incidit que es volen obrir "fronteres literàries", de manera que, en aquesta ocasió, hi ha autors de fora de Catalunya, com l'andorrà Albert Villaró, que parlarà sobre la seva obra i la relació entre el principat pirinenc i el crim.
Altres escriptors que acudiran a la cita són Jaume Benavente, Xavier Aliaga, Lluís Llort, Marc Moreno o Montse Sanjuan.
A més, Bennasar té previst protagonitzar un "gran combat de boxa literari" amb Anna Maria Villalonga, experta en novel·la negra.
El director del festival considera que el gènere negre en català "viu un bon moment, amb gent que havia abandonat aquest tipus de literatura que torna, altres com el sènior Andreu Martín amb una novel·la molt bona en l'últim any, joves que comencen i noves editorials que aposten".

Les editorials de llengua catalana Meteora, Alrevés (crims.cat), La Magrana, Bromera, Llibres del Delicte o Edicions 62 col·laboren amb el certamen, igual que moltes entitats del poble.