Premis literaris
EFE
Barcelona

Dotze finalistes opten al premi Sant Joan de novel·la

El guardó, dotat amb 35.000 euros lliures d'impostos, es farà públic dimarts 16 de juny

Melcior Comes, guanyador del premi Sant Joan 2014 Zoom

Dotze novel·les finalistes de les 55 presentades opten a la 35 edició del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalans (FACC) i BBVA CX. L'autor de l'obra guanyadora rebrà els 35.000 euros de la seva dotació, lliures d'impostos, a banda dels drets d'autor de l'edició comercial a càrrec d'Edicions 62, cosa que el converteix en el tercer més ben dotat de les lletres catalanes. El jurat del guardó està constituït per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Melcior Comes (guanyador de l'última edició) i Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, que actua com a secretari.

Entre els finalistes hi ha 'Llibre d'ànimes. Sança d'Aragó, la princesa viatgera', de Susanna Rafart, 'El món a la tardor', de Miquel M. Gibert, 'Dóna't', d'Àngels Bassas i diverses obres amb pseudònim, com ara 'Soldat imperial', de Kirk Barrera i 'Les rses d'Stalin', de Frederic Ferrer.

El veredicte del premi tindrà lloc el pròxim 16 de juny al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.
El premi va ser creat per l'Obra Social de Caixa Sabadell el 1981, i ara és continuat per la Fundació Antigues Caixes Catalans i BBVA CX. Al llarg d'aquestes 35 edicions s'han presentat al concurs 1.707 originals, amb una mitjana de gairebé 49 obres anuals.

Segons han informat els convocants, entre els dotze finalistes al premi, predominen les novel·les d'autors barcelonins.
Entre les obres presentades en la present edició predominaven les novel·les (45), seguides dels llibres de contes (3), les biografies (2), les memòries (2), així com un diari, un assaig i un exemplar d'altres proses.

Un total de 33 dels originals són d'autors de la demarcació de Barcelona, set de Girona i un de Tarragona. També s'han presentat deu obres des de València, dues des de Balears, una de França i una de Mèxic.

El guardó català més balear

L’any 1981 el primer premi Sant Joan de novel·la va ser per a Adéu, turons, adéu, del mallorquí Antoni-Lluc Ferrer. Des de llavors la trajectòria del guardó ha reconegut un nombre considerable d’autors de les illes Balears: Gabriel Janer Manila per Els rius de Babilònia (1984), Miquel Bauçà per 'L’estuari' (1989), Pau Faner per 'Mal camí i bon senyor' (1992), Maria de la Pau Janer per Màrmara (1993) -novel·la que la va consolidar-, Antoni Vidal Ferrando per 'La mà del jardiner' (1999), Valentí Puig per La gran rutina (2006) i Baltasar Porcel per 'Cada castell i totes les ombres' (2008), última peça de la seva obra literària.

Melcior Comes va ser el novè guardonat illenc -a més d’un dels més joves- d’un premi que també ha anat a parar a les mans de Vicenç Pagès, Pep Coll, Jordi Coca i Ada Castells. El 2013 el jurat va apostar per 'Les llavors del silenci', el debut d’Àlvar Caixal.