ARA Llegim
EFE
Barcelona

Quins noms sonen per al premi Cervantes?

Alguns dels candidats que podrien emportar-se els 125.000 euros de dotació són Juan i Luis Goytisolo, Antonio Muñoz Molina, Sergio Ramírez i Luis Mateo Díez

Els espanyols Juan i Luis Goytisolo, Francisco Nieva, Luis Mateo Díez i Antonio Muñoz Molina; el nicaragüenc Sergio Ramírez i el veneçolà Rafael Cadenas són alguns dels noms que sonen per al Premi Cervantes 2014, que es farà públic aquest dilluns i que està dotat amb 125.000 euros.

Creat el 1975 pel Ministeri de Cultura, aquest premi està considerat el més important dels que es concedeixen als països de parla hispana i reconeix la trajectòria d'un escriptor que amb el conjunt de la seva obra hagi contribuït a enriquir el llegat literari.

Alternança entre Llatinoamèrica i Espanya
Encara que no figura a les bases del premi, habitualment es compleix una llei no escrita que reparteix alternativament el guardó entre Llatinoamèrica i Espanya, per la qual cosa aquest any hauria de recaure en un escriptor espanyol, tenint en compte que el 2013 el va guanyar la mexicana Elena Poniatowska.
En aquesta edició apareixen ben situats per guanyar el Cervantes els escriptors Juan i Luis Goytisolo, el dramaturg Francisco Nieva, els novel·listes Luis Mateo Díez i Antonio Muñoz Molina, i el filòsof Emilio Lledó, que va guanyar la setmana passada el Premio Nacional de les Lletres.

Hi ha d'altres escriptors espanyols que acostumen a figurar a les travesses d'aquest premi, com ara el novel·lista Eduardo Mendoza i la poeta María Victoria Atencia, que el pròxim dia 28 recull el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana.

Els candidats de l'altra banda de l'oceà Atlàntic
Però si en aquesta edició el jurat es decidís per un escriptor llatinoamericà, aspirarien al Premi Cervantes l'escriptor i exvicepresident de Nicaragua Sergio Ramírez, el poeta veneçolà Rafael Cadenas, el mexicà Fernando del Paso, l'argentí Ricardo Piglia, el nicaragüenc Ernesto Cardenal i la poeta cubana Fina García Marruz, entre d'altres.

En els 39 anys de vida que té el premi Cervantes només en quatre ocasions ha recaigut en una dona: les espanyoles María Zambrano (1988) i Ana María Matute (2010), la cubana Dulce María Loynaz (1992) i la mexicana Elena Poniatowska (2013).