ELS LLIBRES I LES COSES

La Pepeta, amor impossible de Gaudí

La Pepeta, amor impossible de Gaudí / ARA Zoom

Mataró. 1885. Antoni Gaudí inicia la construcció d’una fàbrica per a la Cooperativa Obrera Mataronense per encàrrec de Salvador Pagès, amic seu d’infantesa. A través d’ell comença a freqüentar els Moreu, on aviat esdevé un més de la família. Gaudí comença a tenir un nom: ja ha construït la Casa Vicens i ja ha rebut l’encàrrec de la Sagrada Família. Els Moreu tenen tres filles -Pepeta, Magdalena, Agustina- i un noi, el petit i hereu -Josep Maria-. Són gent benestant, liberals. Al saló de la casa es parla de tot. La Pepeta és la filla gran, alta, culta i desimbolta. Té 28 anys. Gaudí en té cinc més i aviat s’hi sent atret.

Però la Pepeta té un passat. El 1875, amb només 17 anys, s’enamora bojament d’un aventurer, Josep Palau: capitost carlí, mariner, que ha fet les Amèriques i és força més gran que ella. Ningú sap ben bé d’on ha sortit. La Pepeta no atén a raons. El pare Moreu, bonhomiós, va acabar accedint que s’hi casi i prepara un dot de 3.000 duros, amb els quals Josep Palau compra un falutx per dedicar-se al comerç de cabotatge amb el nord d’Àfrica. Ella s’hi embarca. Fins que, amb 22 anys, quan confessa al marit que espera un fill, ell l’abandona al port d’Orà sense ni un duro. Retorna a casa amb penes i treballs, on neix el nen, que mor de diftèria als tres anys. En paral·lel, la Pepeta engega un llarg procés per obtenir la nul·litat matrimonial, que li és concedida quan es descobreix que ell era bígam.

Tot això, i molt més, és el que explica el llibre Pepeta Moreu, el gran amor impossible de Gaudí (Duxlem), de l’historiador, polític i home d’acció Agustí Soler, parent llunyà de la Pepeta, que s’acabaria casant dues vegades més. Però no amb Gaudí. Tornem a Mataró. Ara som al 1889. El Tribunal Eclesiàstic ha alliberat la Pepeta del seu vincle amb Palau. Torna a ser lliure. I Gaudí, que aleshores té 37 anys, se li declara i rep carabasses. Amb la negativa, ell no tornarà a posar els peus mai més a la casa dels Moreu ni a Mataró. Es dedicarà en cos i ànima a la seva obra, especialment a la Sagrada Família.

L’atzar, però, farà que acabin vivint a prop l’un de l’altre, tot i que ja no es veuran. Gaudí mor el 1926 a Barcelona, atropellat per un tramvia. I la Pepeta, el 1938, a Sitges, on s’havia refugiat per la guerra. Tenia 81 anys i moria pocs mesos després de perdre el seu tercer marit i una filla, la Teresa (era el quart fill que perdia en la vida).