EL SECRET DE...
Llegim 13/07/2013

Miranda July

i
Cristian Segura
2 min

Miranda July fa de musa de la creativitat contemporània alternativa global. Per alternativa entenem la cultura Gràcia, Born o Berlín style . July és una artista polifacètica: fa escultures, videoart, pel·lícules i llibres que són com postals de la vida més rutinària. És un petit plaer, t'ajuda a meditar sense angoixes sobre l'estètica i la lògica intel·lectual de cada detall que ens passa. L'única obra traduïda a casa és Nadie es más de aquí que tú (Seix Barral), recull de relats reals entre la màgia i allò més vulgar i pervers. July és molt detallista: a la seva vida tot funciona com si estigués escrit en un pla creador.

Cada matí esmorza un ou dur. Tot seguit mira una pel·lícula o llegeix alguna cosa que la inspiri, normalment una obra mestra. Apunta en blocs de notes tot el que observa i li crida l'atenció. Cada història o anècdota és classificada per lletres: si hi escriu una A és que ho utilitzarà per fer alguna peça d'art. Si hi escriu una M, serà una pel·lícula. Una N vol dir que els apunts poden ser inspiradors per a una novel·la. July és maniàtica de mena, és d'aquella gent que guarda objectes de la seva vida per enterrar-los en una càpsula abans de morir. Ella té previst fer-ho quan compleixi 90 anys. Fins i tot té comptades les fes d'errades que hi ha en les seves creacions, en 25 anys de feina: un total de 12.

La seva vessant creativa pot ser desagradable, no té tabús, i sobretot provoca perplexitat. ¿Sexe infantil? Hi és. ¿La decadència de la gent gran? També. ¿Excentricitats amb animals? Les trobaràs. I en un ambient de suburbi que ho fa tot més realista i creïble. A la seva vida hi ha històries així. Als 18 anys la van detenir per haver robat una pomada d'antibiòtic que s'havia amagat al mitjó. L'alarma magnètica va sonar, un guarda la va agafar del braç i de la por es va pixar a sobre. A comissaria no va deixar de plorar. El seu projecte artístic "més pervers", segons ella, és fer una pel·lícula amb el pare, un vell jueu, assumint el paper del malaguanyat actor River Phoenix, icona que va impactar la seva generació amb My own private Idaho , versió gai i indie d' Enric IV de Shakespeare ambientada a Idaho.

stats