EL SECRET DE ...

Maria Popova

Maria Popova té 29 anys, és búlgara i és possiblement la més famosa humanista que hi ha a internet. De la seva curiositat n'ha fet una professió. I ho ha fet des de Brooklyn, Nova York, on ella volia viure. Tot li ha sortit rodó i ho hem de celebrar perquè la seva web Brain Pickings és un dels millors plaers literaris que la cultura 2.0 ens ofereix.

Popova es deixa guiar per l'esperit dels il·lustrats des que la seva àvia li va regalar de petita una enciclopèdia. Tot pot ser interessant per a ella. Si fas un cafè amb Popova, sense voler acabaràs obsequiant-la amb un parell de pistes cap a llibres, imatges, mons artístics i científics insospitats. Tres cops al dia publica les seves noves troballes a BrainPickings.org. La seva recerca, excepte quan dorm i les dues hores diàries que dedica al lleure, és constant. Per lleure Popova entén fer ioga, llegir Els diaris d'Anaïs Nin (56 anys de notes) i fer alguna sortida amb la seva parella. No pren cafè, els seus déus són Nin, Einstein i Susan Sontag, i durant la major part de la jornada combina el gimnàs amb la lectura: a Bulgària era culturista amateur. És consultada com a base de dades per grans escriptors i pels millors mitjans americans.

Popova és filla d'un enginyer i una documentalista. Filla de la classe científica búlgara dels últims anys del bloc soviètic. Va poder estudiar en un institut nord-americà i va aconseguir prou nota per estudiar comunicació a la Universitat de Pennsylvania. La carrera se la va finançar amb quatre feines. La capacitat multitasca ha estat clau per aconseguir que Brain Pickings li aporti prou ingressos -donacions, publicitat i textos d'encàrrec- per viure. D'això fa tres anys; abans, des del 2006, treballava a Los Angeles per a agències de publicitat que li demanaven models narratius, semblants als articles a Brain Pickings, per a grans marques.

Popova no ha escrit cap llibre, ni en vol escriure cap, però admet que la seva gran il·lusió ha estat que la Biblioteca del Congrés dels Estats Units catalogui els seus articles, des del 2012. El més curiós és que Popova continua residint al país amb visats temporals.