MINÚCIES
JORDI LLOVET

Lligacama

Lligacama / WIKIPEDIA Zoom

La màxima distinció que l’estat espanyol atorga als seus ciutadans o forasters posseeix una certa, clàssica noblesa, perquè és el toisó d’or, o velló d’or, és a dir, una pell de xai penjada per la cintura de l’animal, que els seus posseïdors es pengen del coll. Dic que té molta noblesa pel fet que el velló d’or és allò que van a buscar els argonautes, segons llegim a la mitologia grega, capitanejats per Jasó, un dels descendents d’Èol. Jasó i el seu estol d’homes van anar a la regió de la Còlquida i hi van trobar el velló que el seu pare, Pèlias, hi havia enviat per via aèria. La llegenda, o el mite, continua de maneres diverses, amb l’aparició de la infanticida Medea: només cal consultar-ho en una enciclopèdia de paper, o bo i llegint el llibre d’Apol·loni de Rodes.

La Gran Bretanya, per contra, atorga com a més gran honor una cosa que a molta gent li faria vergonya de portar penjada al coll: una lligacama. Res a veure amb la grandesa d’un mite clàssic, com el dels argonautes i el velló d’or. En aquest cas, es tracta d’una lligacama blava, brodada d’or i pedreria, amb una sivella daurada i una inscripció també brodada amb fil d’or. Tot va començar quan, a mitjan segle XIV, en una festa al palau de Windsor, a la comtessa de Salisbury li va lliscar a terra una lligacama pròpiament dita. El rei, Eduard III, ho va veure i la va recollir per tornar-la a la comtessa; però els cortesans no van poder reprimir el riure: tot plegat era una mica còmic. Llavors, el rei, girant-se als seus súbdits, va pronunciar aquestes paraules en el francès que encara es parlava a la cort anglesa en aquell temps -perquè la Gran Bretanya va agafar aquest nom de la petita Bretanya, és a dir, la francesa-: “Honi soit qui mal y pense ” (“Vergonya per als malpensats”). Els cortesans van callar, la comtessa es degué tornar vermella, i el rei va fundar, arran d’aquest fet, l’Orde de la Garrotera, és a dir, de la lligacama, que va passar a ser la màxima condecoració que encara avui dia atorguen els anglesos. Hi ha historiadors que no es creuen aquesta llegenda, i opinen que l’orde es va crear perquè els croats liderats per Ricard I, Cor de Lleó, portaven a la cama esquerra una tira de cuir, a manera de lligacama, com a signe distintiu del seu exèrcit. Així podria ser, però llavors no s’acaba d’entendre que hi tingui pertinença la llegenda: “Vergonya per als malpensats”.

Winston Churchill va rebre aquesta distinció, i també més d’un president de la República Francesa: n’hi ha que la van rebutjar, diuen, perquè qui la posseeix ha d’anar amb calça curta, el dia de la cerimònia d’atorgament, ensenyant les cames, les garretes i la garrotera corresponent, que li lliga a la cama un càrrec d’upa de la cort. No hi ha fotos de la reina Elisabet II en calcetes rebent aquesta distinció.