EL NOM, EL MÓN

Lila

Amb l’arrencada del nou segle va començar a sovintejar a casa nostra el nom de Lila i la seva acceptació ha crescut de forma exponencial. Quin significat té o quin és el seu origen? Hi ha versions per a tots els gustos, escolliu la que més us agradi. Segons com, Lila pot ser un nom derivat de Camila o bé de Liliana. També pot referir-se, senzillament, al color lila, que, com sabeu, és un violeta pàl·lid que s’associa a la feminitat. El nom del color ve de la planta Syringa vulgaris, coneguda en català com a lilà.

És fàcil pensar que hi ha dos personatges que han afavorit la popularitat d’aquest nom: la Lila del Club Super3, i la Lila protagonista d’una col·lecció de contes escrits pel doctor Estivill. En qualsevol cas, Lila és un nom que sona bonic i lleuger i ens remet a un color delicat i agradable.

I, pensant-hi, he recordat altres noms que tenen a veure amb colors i, curiosament, tots són noms femenins. Tenim, esclar, els tradicionals Rosa i Blanca. També hi ha Violeta, que fa referència a la flor del mateix nom, amb més de cinc-centes varietats. De manera encara poc habitual trobem nenes amb el nom de Blau. Crida l’atenció aquest nom de color -en masculí- utilitzat per anomenar una nena. També és probable que algunes persones hagin triat aquest nom pensant en la Mare de Déu del Blau, una imatge policromada que es pot veure a l’altar major de la Catedral Nova de Lleida.

I, finalment, podem recordar també el nom de Maragda o Esmaragda, que té l’origen en la pedra preciosa del mateix nom, d’un color verd brillant. El nom ve de la paraula llatina smaragdus, que vol dir “la que brilla”. Per extensió, doncs, ens referim amb el nom de maragda a aquest to verd intens. Com a nom de dona, al santoral catòlic no hi trobem cap referència i ens hem de remetre a un clàssic de la literatura universal, que va donar a conèixer el nom. Ens referim, naturalment, a l’obra del novel·lista i poeta Victor Hugo Nostra Senyora de París. La bella gitana que hi apareix i de la qual s’enamora el pobre Quasimodo, geperut i sordmut, es diu Esmeralda.