EL SECRET DE...

Isabel Sucunza

És periodista de formació, navarresa, però fa quinze anys que viu entre nosaltres. Mediàticament, Isabel Sucunza ha aparegut arreu perquè ha obert una llibreria amb Abel Cutillas, la Calders, al barri de Sant Antoni, a Barcelona. És el lloc de moda, the place to be del món literari català, l’espai més ben dissenyat que conec de la ciutat per combinar el que és cabdal per no morir en l’intent de vendre llibres: taules i prestatgeries per exposar les obres que deixen espai per a les relacions socials i fer una cervesa amb bona música. Sucunza és autora del llibre La tienda y la vida (Blackie Books), un retrat de la societat a partir de l’experiència com a dependenta a la botiga de roba del seu germà. A Sucunza li faria vergonya exposar el llibre a la Calders: “No m’agrada vendre’m”. Potser no ho sap fer, però els contactes aconseguits durant els deu anys treballant a L’hora del lector l’han ajudat a crear una comunitat d’escriptors fidels als saraus de la Calders. La llibreria s’ha creat del no-res però Cutillas i Sucunza van estar a punt de donar un cop d’efecte quan van negociar aliar-se amb la Documenta.

Les diferències que van trencar l’acord amb Josep Cots, propietari de la Documenta amb Èric del Arco, van ser que s’havia de finançar amb una plantilla d’empleats més gran del que Sucunza i Cutillas podien assumir i que ells volien obrir el negoci a la part baixa de Barcelona, i Cots a la part alta. La Documenta s’ha traslladat al carrer Pau Claris amb el finançament aconseguit a Verkami.

La història de la Calders que més m’atrau és la d’un lladre de llibres de filosofia. El primer volum que va desaparèixer va ser el Llibre dels passatges, de Walter Benjamin, un totxo de més de mil pàgines. Un altre dia van desaparèixer dos llibres de filosofia. Sospitaven d’un home i en una visita del client el van estar observant i, quan anava a marxar, li van demanar si li podien escorcollar la bossa. No van trobar-hi res. “La qüestió és que, a més, comprava llibres”, recorda Sucunza. Era ell el delinqüent? L’home no ha tornat, però tampoc han tornat a desaparèixer llibres de filosofia a la llibreria.